Alles omtrent flesvoeding geven

Er kunnen oorzaken zijn waardoor borstvoeding geven geen optie (meer) is. Ook kan het zijn dat borstvoeding geven niet bij je past of niet prettig ‘voelt’. Laat je geen schuldcomplex aanpraten, sta achter je eigen keuze.

Verschillende merken en soorten flesvoeding

Flesvoeding is een prima alternatief voor borstvoeding. Het bevat alle voedingsstoffen die de kleine nodig heeft en voldoet aan zeer strenge eisen. Flesvoeding bestaat in vele verschillende merken en soorten. Zo zijn er voedingen tegen krampjes en spugen ( o.a. Nutrilon Omneo of Friso Comfort), voor hongerige baby’s (o.a. Nutrilon Forte of Friso Extra), voorkoming van allergie (o.a. Friso en Nutrilon Hypoallergeen), allergische baby’s (o.a. Nutrilon Pepti of Friso intensief H.A.) etc. Eigen merk opvolgmelk is vaker goedkoper dan bekende merken. Het merk Hipp! is biologisch en bevat geen maltodextrine.
Het is echter zeer moeilijk te zeggen welk merk het beste is aangezien elk kindje anders reageert op verschillende soorten flesvoeding.

Niet onbeperkt drinken

Met flesvoeding geef je meestal minder vaak een voeding dan met borstvoeding, dit omdat een kind bij borstvoeding veel beter kan aangeven wanneer hij/zij genoeg heeft. Tevens kost drinken uit een fles een baby veel minder moeite als drinken aan de borst. Flesvoeding bevat ook meer eiwit waardoor het langzamer verteerd. Je dient bij flesvoeding meer rekening te houden met de verhouding van gewicht/leeftijd in combinatie met de hoeveelheid voeding, terwijl je als je borstvoeding geeft in principe elke keer als je kind erom vraagt een voeding kan geven.

Hoe lang moet een baby over de fles doen?

Zorg voor een speen op de fles die zorgt dat je kindje ongeveer 10 – 15 minuten doet over een voeding. Als het veel sneller gaat dan dat kan het zijn dat je kindje nog aangeeft dat het honger heeft, aangezien de voeding nog niet in het maagje terecht is gekomen. Ook kan er nog niet aan de zuigbehoefte zijn voldaan. Als dit (evengoed) het geval is zal een speentje na de fles je kindje kalmeren. Een speen met een te kleine opening zorgt ervoor dat je kindje te lang moet drinken en in slaap valt voordat hij/zij voldoende voeding heeft gehad.

Hoe bereid ik flesvoeding?

Zeker in de eerste weken is het van belang zeer steriel te werk te gaan, hoewel adviezen en meningen met de week lijken te veranderen. Met gekookt water en afgekoeld gekookt water uit de koelkast mengen kun je in ieder geval geen kwaad doen. Meng het tot lichaamstemperatuur, voeg de poeder toe en schud. Om veel belletjes te voorkomen (tegen krampjes) is roeren met een vork ook een alternatief. 

Sommige flesvoedingen dienen anders bereid te worden, maar dit is allemaal terug te vinden op de verpakking. Je kunt flesvoeding maximaal 8 uur van te voren bereiden en in de koelkast bewaren, gooi het na die tijd weg. Flesjes kun je vervolgens in de magnetron opwarmen of au bain marie. 

Je hebt tegenwoordig zelfs automatische flesvoeding makers

 

Pas op voor teveel lucht

Hou de fles dusdanig vast dat de speen altijd gevuld is en zo min mogelijk lucht mee naar binnen komt. Speciale Dr. Browns, B-Free of S-flessen voorkomen het inslikken van lucht nog meer. Teveel lucht bij de voeding zorgt bij sommige baby’s voor nare krampjes. Omdat er altijd wel wat lucht binnenkomt moet je de eerste maanden na een voeding je baby laten boeren.

Let  goed op hygiëne, flessen kunnen het beste eenmaal per dag uitgekookt worden. Dit kan door middel van een grote pan met water of, voor het gemak, een magnetron sterilisator.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top