Anticonceptie, wanneer weer vruchtbaar en ontpillen

Direct vruchtbaar?

Wanneer je weer vruchtbaar bent is afhankelijk van welk anticonceptiemiddel je gebruikt. Uiteraard zijn middelen als condooms, pessarium (spiraaltje) en zaaddodende pasta’s direct uitgewerkt na de stop van het gebruik. Hormonale middelen als ‘de pil’ en de prikpil blijven langer in het lichaam, hoewel het wel mogelijk is direct na het stoppen zwanger te raken. Binnen enkele dagen of weken kan er weer een eisprong plaatsvinden en daarmee een kans op verwekking. Helaas duurt het bij sommige mensen langer, hun lichaam heeft meer tijd nodig om weer tot een normale cyclus te komen.

“Ontpillen”

Als je stopt met de pil heb je grote kans dat je lichaam gaat “ontpillen”. Je lichaam is een lange tijd gewend geweest aan deze hormonen. Ze zorgden ervoor dat je eigen hormonen onderdrukt werden en een eisprong uitbleef. Eenmaal gestopt met de pil moet je lichaam de natuurlijke functies weer oppakken en zelf de eisprong weer gaan regelen. Gedurende dit proces kan je lichaam verschijnselen gaan vertonen die doen denken aan zwangerschapsverschijnselen. Denk hierbij aan pijn in de onderbuik, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen. Niet elke vrouw heeft last van het ‘ontpillen’, maar het komt wel vaak voor.

Alle mogelijke verschijnselen van ontpillen op een rijtje:

  • Pijn in rug en heupen
  • Pijnlijke onderbuik
  • Pijnlijke borsten
  • Misselijkheid
  • Ongesteldheid onregelmatig (lange cyclus)
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen

Pil eerst uit het lichaam?

Het is niet noodzakelijk om enkele cyclussen af te wachten met pogingen tot zwanger worden. De hormonen schaden het kindje niet. Wel is hierboven al te lezen dat het langer kan duren voor je een eisprong krijgt en dus vruchtbaar bent. Je cyclus kan erg onregelmatig zijn. Achteraf is dan moeilijker vast te stellen wanneer je precies zwanger bent geraakt. Dit heeft als nadeel dat je de uitgerekende datum niet duidelijk kan vastgestellen, maar door middel van een termijn echo kan dit goed bepaald worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top