Begeleiding tijdens de zwangerschap

Nu je de tests heb gedaan en/of de huisarts je zwangerschap heeft bevestigd kun je je gaan opmaken voor de rest van de zwangerschap.

Wanneer is de eerste prenatale controle? 

Tussen de 6e en 12e week ga je op eerste prenatale controle, afhankelijk van je medische toestand. Soms krijg je een vroege echo (6-7 weken) aangeboden om te kijken of het hartje klopt. Krijg je deze echo niet, dan moet je een aantal weken langer wachten op de termijnecho (rond 10-12 weken).

Waar kijken ze naar bij een controle?

Dingen die de gehele zwangerschap worden gecontroleerd bij deze bezoeken zijn bloeddruk, gewicht, urine en het hartje van de baby.

Een urineonderzoek is nodig om vast te kunnen stellen of er tijdens de zwangerschap geen zwangerschapsvergiftiging of diabetes optreed. Hiervoor wordt gezocht op aanwezigheid van eiwitten en glucose.

Ook houdt de arts/ verloskundige de groei van de baby bij door het meten van de baarmoeder. De ligging van de baby wordt ook gevolgd. Meer informatie over de verschillende tests die gedurende je zwangerschap kunnen worden uitgevoerd vind je bij ‘onderzoeken‘.

Om de hoeveel weken op controle?

  • Vanaf de 1e contole tot 24 weken –  om de 4 weken
  • Van 24 tot 30 weken – om de 3 weken
  • Van 30 tot 36 weken – om de 2 weken
  • Vanaf 36 weken tot de bevalling-  elke week

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.