Heupbot

Bekkeninstabiliteit tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van bekkeninstabiliteit. De eerste klachten kunnen zich voordoen tussen de 3e en de 7e maand.

Hoe ontstaat bekkeninstabiliteit?

De banden in je bekken en het kraakbeen verslappen als je zwanger bent (hormonale verandering), zonder deze verslapping zou je niet op een natuurlijke manier kunnen bevallen. Als de banden extreem verslappen dan treed bekkeninstabiliteit op en kunnen meerdere klachten ontstaan van milde tot ernstige aard.

Klachten die ontstaan door bekkeninstabiliteit

– pijn in de onderrug met mogelijk uitstralingen naar de benen
– pijn in het bekken en onderbuik
– pijnscheuten bij het traplopen en andere “normale”dagelijkse bezigheden.
– ongewild urineverlies
– vaak plassen-verstopping
– pijn bij het vrijen

Pijnbestrijding en klachten verminderen

Als je één of meerdere van deze klachten hebt en er wordt bekkeninstabiliteit geconstateerd, dan kun je oefeningen doen die de buik-bil-, been- en bekkenspieren trainen en zo de klachten en/of verergering van de instabiliteit kunnen verminderen. Ook is het heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren, als je meer pijn krijgt dan betekend dat dat je teveel van je lichaam hebt gevraagd en het dus wat rustiger aan moet gaan doen. Ook kun je de pijn wat verlichten door een kussen tussen je benen te doen als je op je zij slaapt. Sta altijd op twee benen als je stil staat, als je op één been staat dan overbelast je het bekkengewricht teveel.
Normaal gesproken nemen de klachten na de bevalling snel af.

BI na de bevalling

Een bekkeninstabiliteit kan ook tijdens en/of na de bevalling ontstaan doordat er extreme verrekking van het kraakbeen en banden ontstaat. In dit geval krijg je van je arts het dringende advies om 10-20 dagen strenge rust te houden. Dit zal in de praktijk heel lastig zijn want een baby verzorgen is intensief werk en dus zul je hulp van buitenaf moeten zien te regelen. In overleg met de arts en een fysiotherapeut word een behandelprogramma vastgesteld. Ondanks de strenge rust en fysiotherapie kan het nog weken tot maanden duren voordat alle klachten verdwenen zijn.

Een zwangerschapsgordel zou wellicht kunnen helpen als je last hebt van bekkeninstabiliteit. De band is ontwikkeld ter bestrijding van lage rugklachten, bandenpijn en (let wel) lichte bekkeninstabiliteit.

Meer informatie is te vinden op:

www.bekkeninstabiliteit.startkabel.nl
www.bekkenbodem.org

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top