borstvoeding

Borstvoeding complete voeding tot 6 maanden

Alles wat je kindje nodig heeft

In borstvoeding zit alles waar je baby behoefte aan heeft in de eerste maanden van zijn of haar leven. Het bevat voldoende voeding-en afweerstoffen die nodig zijn voor de gezondheid, groei en ontwikkeling. In de eerste dagen na de bevalling bevat de moedermelk een hoge concentratie stoffen die de kleine beschermen tegen allerlei ziektes. Hoewel de concentratie minder wordt, bescherm je je baby het beste als je minstens 6 maanden borstvoeding geeft. Kinderen die meer vatbaar zijn voor allergieën hebben hier het meeste baat bij.

Enkele voordelen op een rijtje:

  •  Geen voeding kopen, dus goedkoper.
  •  Altijd bij de hand, geen flesjes maken (midden in de nacht).
  •  Geen lekkende flesjes.
  •  Geen getob met verschillende soorten spenen omdat je baby te snel/ te langzaam drinkt.
  •  Geen flessen uitkoken.

De hoeveelheid melk die je produceert wordt geregeld door je kindje zelf. Vraag en aanbod blijft in evenwicht, wil de kleine meer drinken, door meer aanleggen zal ook de productie toenemen.

Vitamine D en K aanvullen

Natuurlijk brengt borstvoeding ook enkele ‘nadelen’ met zich mee. Zo bevat het te weinig vitamine D en K. Dit zul je uit een flesje moeten geven, vitamine K direct en vitamine D 2 weken na de bevalling. Bij flesvoeding zijn de benodigde vitamines al toegevoegd.

Ander nadeel is dat je, nog steeds, moet blijven opletten wat je eet of drinkt. Uiteraard is het niet verstandig om alcohol te gebruiken in de periode dat je borstvoeding geeft. Tevens moet je opletten met je eigen voeding. Niet te kruidig/scherp eten en vaak als je baby last heeft van darmkrampjes zijn er nog veel meer dingen die je beter kunt laten staan.

Wel natuurlijk, niet altijd makkelijk

Het geven van borstvoeding wordt vaak omschreven als natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat het dan niet zwaar en moeilijk kan zijn. Het is niet ongewoon dat de borstvoeding om uiteenlopende redenen mislukt. Dit maakt je geen slechtere moeder en je kindje wordt ook niet slechter van het geven van flesvoeding. Lichamelijk en geestelijk moet het wel kunnen en soms is dat helaas niet het geval. Voor een bewuste keuze voor flesvoeding geldt overigens hetzelfde, je moet je nooit gedwongen voelen iets te doen waar je niet achter staat.

Voor uitgebreide informatie over borstvoeding ga je naar www.borstvoeding.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top