Dunstan babytaal

De taal van een pasgeborene, leer het begrijpen

Australisch ‘onderzoekster’ Priscilla Dunstan heeft na onderzoek van 1000+ baby’s een patroon gevonden in het huilen van pasgeborenen. Door natuurlijke reflexen zouden baby’s van alle etnische groepen met een zelfde soort huiltje een bepaald iets willen uitdrukken.

Of het waar is of niet? Lees over de 5 verschillende huiltjes van een baby en test het op je eigen pasgeboren kindje. Klopt het?!

#1: Neh = “Ik heb honger”

Gebaseerd op het zuigreflex. In combinatie met een huiltje wordt “neh” het geluid wat je kleintje maakt als hij honger heeft.

#2: Owh= “Ik ben moe”

Komt voort uit het gaapreflex. Doe je kindje altijd op tijd naar bed, let op wrijven in oogjes en gapen. Een heel moe kindje komt moeilijker in slaap dan als je je kindje op tijd in het bedje legt.

#3: Heh=”Ik voel me ongemakkelijk”

Hoewel het lijkt op “Neh” toch verschil merkbaar. Er is een duidelijke “H” hoorbaar in het begin van het huiltje. Tijd om een luier te verschonen of je kindje in een andere positie te leggen.

#4: Eair=”Ik heb last van gas/ krampjes”

Last van gas/krampjes hoor je dit geluidje in combinatie met trekken van beentjes en/ of overstrekken. Een beetje druk op de buik of massage schijnt vaak te werken, hoewel ik hier persoonlijk weinig goede ervaring mee hebt. Bij veel last van krampjes zou een osteopaat ook wel eens hulp kunnen bieden. Lees hier meer tips bij krampjes.

#5: Eh= “Ik moet boeren”

Korte huiltjes achter elkaar: “eh, eh eh” geeft aan dat je kindje moet boeren. Wrijf en/ of klop zachtjes over het ruggetje van je baby een beetje druk op de buik wil daarmee in combinatie ook nog wel eens werken.

Tips

  1. Zorg ervoor dat je het huilen opvangt vanaf het begin van het huilen. Als het overgaat in harder en hysterisch huilen kun je moeilijker de ‘uitspraak’ onderscheiden.
  2. Hoor je meerdere type huiltjes door elkaar, let dan op degene die er het meest uitspringt.
  3. Begrijp je het huiltje niet, verander dan de positie van je baby. Leg de baby op de knie, schouder of op je schoot.

Persoonlijk kon ik voornamelijk de ‘Neh’ en ‘Eh’ goed onderscheiden, de rest was moeizaam. Toch vond ik het prettig om iets om aan vast te houden te hebben. Het idee dat je een beetje kan communiceren met je kleine en je elkaar een beetje begrijpt/ aanvoelt kan al een hoop van je zorgen wegnemen. Daarom dit kleine overzicht, wellicht heeft iemand anders hier ook wat aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top