Erfelijkheid van astma

Astma zelf is niet erfelijk, maar de aanleg om het te krijgen wel. Als je dus familieleden met astma hebt, dan is de kans dat jij het ook krijgt groter. Vrouwen met astma kunnen bijna altijd gewone zwangerschappen en bevallingen hebben. Het risico om een kind met een aandoening te krijgen is niet groter of kleiner dan zonder astma.

Medicijngebruik en zwangerschap

Wel is het belangrijk dat je tijdens je zwangerschap je medicijngebruik met je arts bespreekt. Ga nooit op eigen initiatief je medicijngebruik veranderen. Het gebruik van medicijnen voor je astma is minder slecht voor de baby dan de benauwdheid die je krijgt als je geen medicijnen zou nemen. Soms krijg je op advies van de arts andere medicijnen die minder schadelijk zijn. Inhalatiemedicijnen zijn beter dan tabletten of drankjes, omdat ze niet of nauwelijks in het bloed worden opgenomen en zo dus amper bij je kind terecht kunnen komen.

Ontstekingsremmende tabletten komen wel in het bloed maar hebben weinig invloed op de ontwikkeling van je kind. Alleen bij langdurig gebruik is de kans aanwezig dat het geboortegewicht iets lager is. Jouw kortademigheid en benauwdheid vormen echter een groter gevaar voor je kind (zuurstoftekort) dan de ontstekingsremmers. Bij de geboorte moet de baby dan wel ontwennen van die medicijnen, dit gebeurt onder begeleiding van een kinderarts en dit duurt ongeveer 2 weken.

Ademen tijdens de bevalling

Het volgen van zwangerschapsgymnastiek is extra belangrijk omdat je daar ook ademhalingstechnieken leert die je helpen omgaan met eventuele benauwdheid tijdens de bevalling. Als je gebruik wilt maken van een keizersnede of een vorm van pijnbestrijding dan moet je je medicijngebruik en astma doorgeven aan de anesthesist.
Als je je kind borstvoeding wilt geven dan vormen het gebruik van de astmamedicijnen geen bezwaar. Ze hebben geen invloed op de hoeveelheid moedermelk en komen niet of nauwelijks in de moedermelk terecht.

Als je nog vragen hebt en meer wilt weten, ga dan naar de volgende sites omtrent astma:

www.astma-COPD.nl | www.astmaforum.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top