Gezonde voeding voor baby´s 7-12 maanden

Voeding 7-9 maanden

Begin langzaam met het geven van brood. Als dat makkelijker is geef dan eerst broodkorsten waar je kindje op kan sabbelen. Geef nog geen volkorenbrood, dit is te zwaar voor de darmpjes. Begin met licht bruinbrood en ga langzaam over op volkorenbrood. Besmeer brood met margarine en doe er makkelijk te eten broodbeleg op als smeerworst, smeerkaas of appelstroop.

Bij de groentehap mag nu ook vlees, vis, kip, vleesvervanger of ei (maximaal 2 keer per week) gegeven worden. Dit mag gebakken worden in een klein beetje (theelepel) olie of margarine. Vis nooit geven in combinatie met nitraatrijke groenten.

Richtlijn voor goede voeding voor kinderen van 7-9 maanden

Ontbijt Borstvoeding of 180 ml opvolgmelk met pap of brood
Tussendoor Fruit
Lunch Brood en borstvoeding of 150-180 ml opvolgmelk
Tussendoor drinken (water, thee, verdunde sap) en tussendoortje als rijstwafel (zonder zout), soepstengel en fruit
Avondeten Warm eten
Voor het slapen Borstvoeding of 150-180 ml opvolgmelk eventueel met wat rijstebloem of pap om het dikker/ zwaarder te maken

Voeding 9-12 maanden

Je kind mag uiteraard alles eten wat hij/ zij eerder deed. Probeer je kind het eten in grovere stukjes aan te bieden. Heeft je kind behoefte aan meer eten dan kun je ook een toetje geven. Dit uiteraard nog altijd met zo min mogelijk suikers. Gewone yoghurt of kwark zonder toevoegingen vinden veel kinderen ook prima zolang ze niet gewend zijn geraakt aan al die suikers.

Aangeraden wordt om je kind nog altijd opvolgmelk te geven in plaats van ‘normale’ koemelk, dit omdat daar nog teveel eiwitten en te weinig ijzer in zit voor ze. Leer je kind de zuigfles langzaam af en begin met een (tuit)beker. Dit is o.a. veel beter voor de tandjes. In dit kader is het ook beter om je kindje geen nachtfles meer te geven. Bij dorst dien je slechts water te geven. In praktijk lijken veel kindjes (en ouders ;)) echter nog behoefte te hebben aan een nachtflesje, al is het alleen maar voor het knusse avondritueel. Er zijn daarom nog zat kindjes die tot ver voorbij deze leeftijd nog een laatste flesje krijgen.

Richtlijn voor goede voeding voor kinderen van 9-12 maanden

OntbijtBorstvoeding of 180 ml opvolgmelk met pap of brood
TussendoorFruit
LunchBrood en borstvoeding of 150-180 ml opvolgmelk
Tussendoordrinken (water, thee, sap) en tussendoortje als rijstwafel (zonder zout), soepstengel en fruit
AvondetenWarm eten en borstvoeding of 90 ml opvolgmelk of toetje

 

Geen honing tot 1 jaar

Let op: kinderen tot 1 jaar mogen geen honing eten. Honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, deze bacterie kan botulisme veroorzaken. 

Alleen bij zeer jonge kinderen kunnen deze kleine sporen ontwikkelen tot volwaardige Clostridium botulinum-bacteriën. In de darmen maakt deze bacterie stoffen aan die zeer giftig zijn en bij jonge kinderen kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top