Gezonde zwangerschap, stop met roken en drinken

Nu je zwanger bent is het extra belangrijk om op je gezondheid te letten. Niet alleen voor jou maar ook voor je baby. Drinken, roken en bepaald medicijn gebruik kan slecht zijn voor de baby. Dit hoor je natuurlijk geregeld, maar wat zijn nou werkelijk de risico’s?

Roken tijdens de zwangerschap

Iedereen is zich inmiddels wel bewust van de risico’s dat roken met zich meebrengt; hart- en vaatziekten, kanker etc. Tijdens de zwangerschap roken houdt ook risico voor de baby in. Via de navelstreng kunnen schadelijke stoffen als nicotine en koolmonoxide bij de baby komen. Hierdoor krijgt het kindje minder zuurstof en gaat de conditie achteruit. Gemiddeld genomen is een baby bij de geboorte 200 gram lichter dan een bij een niet rokende moeder.

Naast dat het kindje minder sterk is bij de geboorte kan roken nog meer risico’s met zich meebrengen.

  • een grotere kans op een miskraam
  •  problemen met de placenta
  • een te vroeg geboren kindje
  • een grotere kans op een doodgeboren kindje
  • na de geboorte heeft het kindje een groter risico om aan wiegendood te overlijden
    (bron: http://www.stivoro.nl )

Let op: het gebruik van nicotinepleisters en kauwgom kunnen evengoed zorgen voor nicotine in het bloed van je baby. Probeer dus zonder deze hulpmiddelen te stoppen. Minder roken houdt in minder schadelijke stoffen, maar bovenstaande risico’s blijven bestaan.

Probeer het niet-roken na de bevalling vol te houden. Roken beïnvloed ook de borstmelk (minder voedzaam). Daarnaast komt ook op die manier nicotine in de kleine.

Alcohol tijdens de zwangerschap

De meningen over roken tijdens de zwangerschap zijn duidelijk op een lijn. Het is slecht voor de baby, punt uit. Over alcohol lees je echter verschillende meningen.

Natuurlijk, als je verslaafd bent aan alcohol is dit altijd slecht voor het ongeboren kindje. Hierdoor hebben baby’s grotere kans op het foetaal alcohol syndroom. Dit is een verzamelnaam voor verschillende aangeboren afwijkingen als groeiachterstand, hartafwijkingen en vervormingen van de ledematen.

Recentelijk heeft het Verenigde Koninkrijk een nieuw standpunt ingenomen wat betreft drinken tijdens de zwangerschap. Zo was het in een eerder advies nog wel geaccepteerd enkele glazen per week te drinken, nu is dat niet meer. Vanaf 2008 zullen er waarschuwingsetiketten op flessen alcoholhoudende drank komen.

Of je je nou vast wil houden aan wat sommige mensen zeggen, dat 1 a 2 drankjes per week in een wat later stadium van de zwangerschap best kunnen of je geheelonthouder wordt tijdens deze periode is natuurlijk aan jezelf. Weet je niet zo goed wat je er mee moet, doe het dan niet, dan kan het zeker niemand schaden. Je kunt altijd nog aan de alcoholvrije wijn of andere alcoholvrije drankjes.

Voor meer informatie over alcohol preventie tijdens de zwangerschap kijk je hier: http://www.alcoholenzwangerschap.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top