leren fietsen

Handige tips om je kindje te leren fietsen

Er is geen vaste leeftijd voor, maar ieder kind zal op een gegeven moment leren fietsen zonder zijwieltjes. De meeste kinderen zullen zelf aangeven wanneer dit moment is gekomen. Voor de meeste ouders is fietsen inmiddels net zo eenvoudig als lopen, en dit wil je natuurlijk ook meegeven aan je kind. Met deze handige tips zorg je ervoor dat jouw kleine binnen de kortste keren zelfstandig fietst.

Begin met een loopfiets

Deze tip is eigenlijk voor de jongere kinderen, vanaf een jaar of anderhalf. Met een loopfiets (bijvoorbeeld loopfietsje van hout) zal een kind al veel vaardigheden opdoen die later van pas komen bij het leren fietsen. Zo zal het kind leren sturen, remmen en balanceren. Hierdoor hoeft dit niet meer aangeleerd te worden bij het fietsen.

Schaf een goede fiets aan

Een tweedehands fietsje is natuurlijk hartstikke fijn en goedkoop, maar als dit niet de juiste maat is dan zal je kindje niet lekker op de fiets zitten. Zorg dat je de juiste maat voor een kinderfiets hebt. Daarnaast is het leuk om samen met je kind een fiets uit te zoeken, zodat hij of zij er trots op is en het vaak wil gebruiken.

Oefen op een vlakke weg

Een rustige weg zonder al te veel kuilen, boomstronken, verzakte klinkers is al het halve werk. Hiermee oefenen komt later nog wel, het is van belang dat een kind eerst de basis van het fietsen leert. Als je midden in een drukke stad woont kun je ook in het weekend naar een grasveld gaan. Een park kan ook, maar dit is vaak druk met fietsers en voetgangers en de wegen zijn ook niet altijd even vlak.

De zijwieltjes verstellen

Als je kindje een fiets met zijwieltjes heeft maar nog niet goed zonder zijwieltjes durft te fietsen, kun je stukje bij beetje de zijwieltjes verstellen. Zo steunt je kind tijdens het fietsen niet meer op de zijwieltjes, maar leert het langzaam aan te balanceren.

Zelfvertrouwen

Het belangrijkste bij leren fietsen is zelfvertrouwen. Misschien herken je het wel van het leren lopen: je kindje durfde alleen te lopen bij het vasthouden van je hand, ook al bood deze geen enkele ondersteuning bij het lopen. Hetzelfde geldt voor fietsen, het voelt voor jouw kind heel veilig als hij of zij wordt vastgehouden tijdens het fietsen.

Wil je nog meer tips lezen? Bekijk dit artikel op Veiligheid.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top