autostoel mc

Het gebruik van een autostoeltje

autostoel mc

Wanneer moet ik een autostoeltje gebruiken

Het is in heel Europa verplicht om kinderen tot 18 jaar met een lengte tot 1.35 meter te vervoeren in een goedgekeurd autostoel(tje). Dit kan zowel voorin als achterin de auto. Kinderen groter dan 1.35 meter dienen net als volwassenen een gordel te gebruiken.

Welk soort autostoeltje heb ik nodig

Autostoeltjes komen in vele soorten en maten. Een autostoel/ kinderzitje dient tenminste te voldoen aan de Europees gestelde veiligheidseisen: ECE 44 of ECE-R129, te herkennen aan de keurmerksticker aanwezig op het autostoeltje.

Autostoeltjes zijn opgedeeld in verschillende groepen, van groep 0 tot en met groep 3. In de autostoeltjes 0 en 0+ vervoer je je kindje achterstevoren, oftewel tegen de rijrichting in. Zo hebben het hoofdje en nek betere ondersteuning bij een frontale aanrijding.

Welke autostoeltjes zijn goed

Het keurmerk wil echter niet zeggen dat elk stoeltje even goed of geschikt is voor je kind.
Bekijk actuele tests op bijvoorbeeld de consumentenbond website om na te gaan welke autostoeltjes het beste uit de test komen. Verstandig is om in de winkel te testen (vnl. van belang vanaf het tweede stoeltje) hoe je kind in het stoeltje zit. Elk kind is anders en heeft andere behoeftes en tevens kan de bouw van je kind veel verschil uitmaken hoe een stoeltje ‘past‘.

Waar en hoe plaats ik het autostoeltje

De 0 of 0+ stoeltjes (in de volksmond ongeacht het merk vaak ‘maxi cosi’ genoemd) kunnen zowel voor- als achterin de auto worden geplaatst. Het beste is de maxi-cosi te plaatsen tegen de rijrichting in. Als je voorin een ingeschakelde airbag hebt mag het stoeltje echter NIET voorin de auto geplaatst te worden.
Een babyautostoel zet je tegen de rijrichting in en zet je vast met een 3-puntsgordel. Beschik je over een nieuwe auto dan zou het zomaar kunnen zijn dat je auto is uitgerust met het zogeheten Isofix systeem. In dat geval kun je het stoeltje (wat ook uitgerust dient te zijn voor dit systeem) vastklikken aan het frame van je auto.

Een kinderautostoel wordt gebruikt wanneer je kindje zelfstandig kan zitten. Deze wordt in de rijrichting geplaatst en je kind zit vast in een 5-puntsgordel. Een kinderstoel kan ook worden vastgezet met de gordels of het isofix systeem. Een kinderautostoel kan over meerdere standen beschikken, het veiligste is om je kind zo rechtop mogelijk te vervoeren.

Een zitverhoger wordt vastgezet met de autogordel. Het zorgt ervoor dat je kind iets hoger zit waardoor de gordel niet langs de nek, maar langs de schouder loopt zoals het hoort.

Easybase, easyfix en Familyfix

Het vastzetten en loshalen van een autostoeltje kan een flinke klus zijn. Daarvoor heeft Maxi-cosi de easybase, cabriofix en familyfix ontwikkeld. Deze kun je vastzetten in je auto. De easybase door middel van gordels en de easyfix door middel van het Isofix systeem. Vervolgens kun je de Maxi-cosi altijd makkelijk in de auto ’klikken’. Niet alle Maxi cosi modellen passen op de easybase/ easyfix, de Maxi Cosi Cabriofix past zeker wel op de systemen. Andere merken autostoeltjes hebben soms ook hun eigen ‘base’.

Maak het goed vast

Het is van belang dat je je kind echt goed in de autostoel legt/zet. De gordels dienen strak aan te sluiten en de schouderstukken dienen op de schouders te zitten, niet halverwege zoals je vaak ziet.

Hoe lang mag een kind in een autostoeltje

Het wordt afgeraden je kind langer dan 2 uur per dag in een autostoeltje te hebben. In uitzonderlijke situaties, zoals vakanties, kan hierop best een uitzondering worden gemaakt. Zorg in dat geval wel voor voldoende tussenstops.

Ik heb een (klein) ongeluk gehad, kan ik de autostoel nog gebruiken

Nee, je doet er echt verstandig aan de autostoel te vervangen na elk ongeluk. Je kunt nooit zien wat er binnenin het stoeltje is gebeurt en dus kun je niet meer 100% op het stoeltje vertrouwen.

Kan ik een tweedehands autostoel gebruiken

Alleen als je 100% zeker kan stellen dat het tweedehands autostoeltje nooit een ongeluk heeft meegemaakt kun je er gebruik van maken. Twijfel je of weet je dit niet zeker, kies voor de veilige weg en koop een nieuwe.

Zijn er ook uitzonderingen

Je hoeft in een taxi geen gebruik te maken van een autostoel, je mag een kind in een taxi op de achterbank vervoeren. Kinderen vanaf 3 jaar dienen net als volwassenen een autogordel te gebruiken.

Wanneer de achterbank reeds bezet is met 2 autostoeltjes, mag een derde kind, ouder dan 3 jaar, op de overgebleven zitplaats met autogordel plaatsnemen.

Ouders dienen te beschikken over een passende vervoermethode voor hun eigen kinderen. Voor kinderen, ouder dan 3 jaar, die meerijden hoeft geen autostoeltje gebruikt te worden. Dit geld voor een beperkte afstand tot 50 km. Je moet je echter afvragen of dit dan wel een verstandige manier is om de kinderen te vervoeren. Denk vooral aan de veiligheid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top