Over biologisch katoen

GOTS logo

Katoen wordt veel gebruikt voor de productie van babykleding en ander babytextiel. Dit omdat je het goed kan wassen, sterk is, goed ventileert, veel vocht opneemt, lekker zacht aanvoelt en het de minste kans op huiduitslag geeft.

Biologisch katoen wordt in steeds grotere mate gebruikt bij het fabriceren van katoenen kleding, wat niet alleen voor de natuur een voordeel oplevert, maar ook zeker voor je baby. Lees in dit artikel waarom.

Is katoen wel altijd zo ‘natuurlijk’?

Katoen wordt vaak gezien als een echt natuurlijk product. Buiten het feit dat het van een plant afkomt is er echter niet veel natuurlijks meer aan. De ‘natuurlijke’ teelt van katoen zorgt namelijk voor grote vervuiling op de wereld. Naast de enorme hoeveelheden insecticiden worden er tevens kunstmest, ontbladeringsmiddelen en onkruidverdelgers gebruikt die het milieu enorm belasten. Hoe meer de pesticiden gebruikt worden, hoe meer insecten resistentie opbouwen met als logisch gevolg dat er steeds meer pesticiden nodig zijn. Dit alles leidt tot bodemverontreiniging en erosie wat bepaalde gebieden uiteindelijk onbruikbaar kunnen maken.

Wanneer de katoen geoogst is wordt er ter bescherming Formaldehyde gebruikt. Van deze stof ik bewezen dat het kankerverwekkend is, tevens stinkt het kan kan allergische reacties opwekken. Bij de kleuring van katoen wordt vaak gebruik gemaakt van verfstoffen die zware metalen bevatten.

Voor het maken van 1 shirt wordt naast +/- 250 gram katoen ook zo’n 125 gram aan chemische middelen gebruikt. Best schokkend toch?!

Wat is het verschil met biologisch katoen

Biologisch katoen wordt geteeld zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijk compost en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Biologisch katoen is beter voor het milieu en tevens voor de gezondheid van de boeren, textielarbeiders en natuurlijk je kindje (of jezelf).

Nadeel; zoals bij veel biologische producten is het bij het biologische katoen ook het geval dat de onkosten hoger zijn en dat leidt vaak tot een hogere prijs.

Beter voor de baby

Kleding van biologisch katoen is beter voor de huid van de baby omdat het geen restanten pesticiden en andere belastende stoffen achterblijven. Het risico op eczeem en andere huiduitslag wordt hierdoor verminderd en het immuunsysteem van je kindje wordt niet onnodig belast.

Hoe weet ik of iets van biologisch katoen is gemaakt?

Op kleding en producten van biologisch katoen staat een keurmerk, dit valt meestal niet te missen.

Meer en actuele informatie over ‘groen’ en biologisch voor je kindje vind je op de Greenjump blog en Growing up Green.

Biologische babyproducten

* Op Greenjump.nl vind je een uitgebreide collectie biologische, ‘eerlijke’ en‘natuurlijke’ producten. Denk hierbij aan zuigflessen, speelgoed, luiers en vele andere verzorgingsproducten.

* Er zijn best een aantal aanbieders van kleding, helemaal ‘hip’  eco en origineel natuurlijk. Zo heb je o.a. Bambooz en Musjes.com die verschillende merken (voornamelijk) ecologische kinderkleding verkopen.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.