biologisch katoen

Over biologisch katoen

Voor de productie van babykleding en ander babytextiel wordt voornamelijk gebruik gemaakt van katoen. Dit omdat je het goed kan wassen, sterk is en goed ventileert. Daarnaast neemt het veel vocht op, voelt zacht aan en geeft het minste kans op huiduitslag.

Biologisch katoen wordt in steeds grotere mate gebruikt bij het fabriceren van katoenen kleding. Dit levert niet alleen voor de natuur een voordeel op, maar ook zeker voor je baby. Je leest in dit artikel waarom.

Is katoen wel altijd zo ‘natuurlijk’?

Katoen wordt vaak gezien als een echt natuurlijk product. Buiten het feit dat het van een plant afkomt is er echter niet veel natuurlijks meer aan. De ‘natuurlijke’ teelt van katoen zorgt namelijk voor grote vervuiling op de wereld. Naast enorme hoeveelheden insecticiden worden er ook kunstmest, ontbladeringsmiddelen en onkruidverdelgers gebruikt. Deze producten belasten het milieu enorm. Hoe meer de pesticiden gebruikt worden, hoe meer insecten resistentie opbouwen. Dit heeft als logisch gevolg dat er steeds meer pesticiden nodig zijn. Dit alles leidt tot bodemverontreiniging en erosie. Bepaalde gebieden zullen hierdoor uiteindelijk onbruikbaar worden.

Als de katoen geoogst is wordt er ter bescherming Formaldehyde gebruikt. Van deze stof ik bewezen dat het kankerverwekkend is. Tevens stinkt het en kan het allergische reacties opwekken. Bij de kleuring van katoen wordt vaak gebruik gemaakt van verfstoffen die zware metalen bevatten.

Voor het maken van 1 shirt wordt naast +/- 250 gram katoen ook zo’n 125 gram aan chemische middelen gebruikt. Best schokkend toch?!

Wat is het verschil met biologisch katoen

Biologisch katoen wordt geteeld zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van natuurlijke compost en bestrijdingsmiddelen. Biologisch katoen is veel beter voor het milieu. Maar ook voor de gezondheid van de boeren, textielarbeiders en natuurlijk je kindje.

Een nadeel is dat bij biologische katoen de onkosten hoger zijn. Dit leidt natuurlijk tot een hogere prijs.

Beter voor de baby

Kleding van biologisch katoen is beter voor de huid van de baby. Dit komt omdat er geen restanten pesticiden en andere belastende stoffen achterblijven. Je hebt hierdoor minder kans op eczeem en andere huiduitslag. Het immuunsysteem van je kindje wordt niet onnodig belast.

Hoe weet ik of iets van biologisch katoen is gemaakt?

Op kleding en producten van biologisch katoen staat een keurmerk. Dit valt meestal niet te missen.

Op deze site schreef ik een blog over leuke wiegdekentjes van biologisch katoen. Dat biologisch katoen niet altijd heel duur hoeft te zijn zie je steeds vaker, bij Zeeman bijvoorbeeld. Je kunt hier zelfs een gratis  bio katoenen rompertje aanvragen als je zwanger bent of net bevallen.

Wil je meer en actuele informatie over ‘groen’ en biologisch voor je kindje lezen? Ga dan naar de Greenjump blog en Growing up Green.

Biologische babyproducten

Je vind op Greenjump.nl een uitgebreide collectie biologische, ‘eerlijke’ en‘natuurlijke’ producten. Denk hierbij aan zuigflessen, speelgoed, luiers en vele andere verzorgingsproducten.

Op Kidsshopgids.nl vind je een overzicht van webshops die kinderkleding van biologisch katoen verkopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top