Wanneer krijgen baby´s tandjes en waaraan merk je dat

Wanneer komen de tandjes?

We kunnen alleen maar uitgaan van gemiddelden. Soms zijn de eerste tandjes er al bij 3 maanden en soms pas bij 12 maanden of later. In een heel enkel geval wordt een kindje zelfs geboren met een tandje. Dit geeft allemaal niets, zolang je kindje gezond is mag het moment van bepaalde tandjes krijgen wel 12 maanden afwijken van de gemiddelde waarde.

Waaraan merk ik dat er tandjes doorkomen?

Wrijven over het gezicht, rode wangetjes, overmatig kwijlen, bijten op alles wat los en vast zit; allemaal tekenen dat er tandjes bij je kindje doorkomen. Sommige baby’s hebben helemaal geen last van doorkomende tandjes, anderen heel erg. Moeilijker slapen, slecht eten, prikkelbaar; allemaal symptomen waar je kindje last van kan hebben. Werkelijk ontdekken of je kindje een tandje krijgt kun je door te voelen of te kijken in de kaak van je kind. Met je vinger kun je een bobbel voelen op de plek waar de tand komt. Is de tand al wat verder dan kun je een wit streepje door het tandvlees zien verschijnen.

Volgorde tandjes krijgen

Er is een standaard voor het krijgen van tandjes. Eerst de onderste snijtanden, vervolgens de bovenste snijtanden gevolgd door de snijtanden daarnaast. De eerste kiezen komen daarna, gevolgd door hoektanden en als laatste de tweede rij kiezen. Gelukkig zijn kindjes niet standaard en wijkt het vaak genoeg af, geen probleem.

Gemiddelde leeftijd melkgebit

6 maanden 1e snijtanden onder
9 maanden 1e snijtanden boven
12 maanden 2e snijtanden
16 maanden 1e melkkiezen
20 maanden 4 hoektanden
24-30 maanden 2e melkkiezen

Pijn verlichten

Als je kindje last heeft van pijn bij het krijgen van tandjes zijn er een aantal middelen die kunnen helpen de pijn te verlichten.
  • Een bijtring of bijtspeeltje (koel – uit de koelkast, niet vriezer)
  • Tandvlees masseren
  • ‘Pijnstillers’ in de vorm van Chamodent of een soortgelijk middel.
  • Een troostende arm van papa of mama kan nooit kwaad

Verzorging tandjes

Poets de tanden vanaf het moment dat ze doorkomen. Doe dit met geschikte middelen als een zachte (baby) tandenborstel en baby/peuterpasta.

Wees uiteraard huiverig met voedingsmiddelen die teveel suiker bevatten dit met het oog op tandbederf. Vanaf 1,5-2 jaar is het verstandig om met de kleine op controle bij de tandarts te gaan.

Poets t/m 1 jaar de tandjes van je kind 1 maal per dag met peutertandpasta. Van 2 t/m 4 jaar 2 maal per dag en vanaf 5 jaar 2 maal per dag met gewone tandpasta.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top