Wat mag je wel/ niet (eten) tijdens de zwangerschap

Je normale manier van leven kun je misschien niet je hele zwangerschap volhouden. Hieronder een overzicht van dingen die je wel of niet mag doen/ eten tijdens de zwangerschap.

Lichaam:
DuikenHoogtesHaarkleurenHuidParachutespringenKattenbakSaunaSlapenSportenTandartsZonZonnebank

Eten & Drinken:
AlcoholDropjesEierenFoliumzuurGroenten/fruitKaasKoffieLeverMedicijnenVacuüm vleeswarenVacuüm visVleeswarenVleesZoetstoffen

Lichaam

Duiken

Duiken mag NIET tijdens de zwangerschap. Uit onderzoeken tot op heden wordt verondersteld dat duiken grote risico’s met zich meebrengt voor het ongeboren kind. Uit Engelse studies blijkt dat de kans op afwijkingen bij de baby 15 x hoger is als de moeder duikt in de zwangerschap.

Grote hoogtes

Blijf bij voorkeur niet te lang  op een hoogte van meer dan 2500 meter. De ijle lucht kan zorgen voor zuurstofgebrek wat schadelijk (gevaarlijk) kan zijn voor de baby.

Haar kleuren

Stoffen in haarverf zijn niet erg prettig, maar er wordt vanuit gegaan dat er weinig van deze stoffen in het lichaam terecht komen. Haar verven tijdens te zwangerschap kan dus geen kwaad. Je lichaam, en ook je haar, veranderen echter tijdens de zwangerschap door de hormonen. Jouw haar zou zo maar anders kunnen reageren op de verf of permanent dan normaal. Vraag aan je kapper of ze er meer over kan vertellen.

Huid

Verzorg je huid goed tijdens de zwangerschap. Vooral de buik moet erg rekken en kan erg uitdrogen. Smeer het in met natuurlijke oliën. Pas op voor crèmes die (teveel) vitamine A bevatten, innemen van teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor de baby.

Parachutespringen

Parachutespringen mag NIET.

Kattenbak

Verschoon de kattenbak niet, parasieten in uitwerpselen kunnen toxoplasmose veroorzaken. Erg gevaarlijk tijdens de zwangerschap! laat iemand anders dit leuke klusje de komende maanden maar doen.

Sauna

Tijdens de eerste maanden ontwikkelen de organen van je baby. Het is verstandig je lichaamstemperatuur niet te hoog op te laten lopen. Wacht hiermee tot in een later stadium, blijf dan ook opletten… overdaad schaadt.

Slapen

Ben je moe? Schroom je niet, ga lekker rusten of slapen. Je lichaam heeft behoefte aan de rust, het heeft ’t al zwaar genoeg.

Sporten in het algemeen

Je kan gewoon doorgaan met de sporten die je uitoefent als je dit niet te fanatiek doet. In een later stadium moet je oppassen dat er geen slagen of objecten in je buik kunnen komen. Bedenk hoeveel risico je daarop loopt en bepaal of je doorgaat met sporten. Sporten waar je altijd grote kans hierop loopt dan vermijden.

Tandarts

Ga gewoon naar de tandarts, maar stel foto’s en verdovingen uit tot na de geboorte.

Zon

Zonnen mag. Bedenk alleen dat er dingen veranderen/ veranderd zijn tijdens de zwangerschap. Soms kun je minder goed tegen de zon, maar dat merk je zelf snel genoeg. Pas op dat je door de pigmentverandering van je huid tijdens de zwangerschap niet blijvende vlekken oploopt op je gezicht. Test dit kort uit, merk je verandering op je gezicht, stel je gezicht er dan niet meer aan bloot. Als je buik al wat dikker is verbrand die sneller, pas daarvoor dus op.

Zonnebank

Zoals al verteld bij de sauna; Tijdens de eerste maanden ontwikkelen de organen van je baby. Het is verstandig je lichaamstemperatuur niet te hoog op te laten lopen. Wacht hiermee tot in een later stadium, blijf dan ook opletten … overdaad schaadt.

Eten & Drinken

Alcohol

Gebruikt zeker in de eerste helft van de zwangerschap geen alcohol. Dit kan de groei van de organen verstoren. Overmatig alcohol gebruik kan zeer ernstige gevolgen hebben voor uw baby.

Dropjes

Eet niet teveel drop, drop bevat stoffen die de bloeddruk verhogen.

Eieren

Goed gekookt of gebakken, het eiwit en dooier moeten gestold zijn.

Foliumzuur

Gebruik van foliumzuur vermindert de kans op neurale afwijkingen als een open ruggetje. Gebruik het daarom vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden.

Groenten en fruit

Alles mag gegeten worden, wel erg goed wassen. Fruit liefst schillen, anders erg goed wassen.

Kaas

In verband met Listeria besmetting wordt geadviseerd geen rauwe melkproducten te eten of drinken. Drink geen melk ‘direct’ van de koe. Pas op met Franse kaas,  kijk op de verpakking naar de woorden: Au lait cru. Als dit vermeld staat is de kaas van rauwe melk gemaakt, oftewel; NIET eten. Franse kazen van gepasteuriseerde melk kun je wel eten.

Albert Heijn heeft enkele kazen van rauwe melk. Deze zijn echter voorzien van een sticker met een waarschuwing.

Wel: brie (alleen van gepasteuriseerde melk), camembert (gepasteuriseerde melk), feta, Hollandse kaas uit de winkel, roomkaas, schimmelkaas
Niet: Kaas met vermelding Au lait cru, Hollandse kaas van de boer (rauwe melk)

Koffie

Drink niet teveel, een bak of 3 mag echter nog best. Koffie bemoeilijkt de ijzeropname van het lichaam.

Lever

Bevat teveel vitamine A, Eet minder (max. 1 boterham per dag) leverproducten zoals leverkaas, Berliner, smeerleverworst, paté e.d.). Eet helemaal geen lever.

Medicijnen

Niet slikken zonder overleg met de huisarts.

Vacuüm verpakte vleeswaren

Hierin wordt ook geregeld de listeria bacterie aangetroffen, maar niet in schadelijke hoeveelheden. Dit mag je dus wel gewoon eten.

Vacuüm verpakte vis

Het wordt afgeraden vacuüm verpakte vis, zoals gerookte zalm, te eten tenzij het goed verhit wordt. Regelmatig worden er de listeria bacterie in te hoge concentraties in aangetroffen. Gerookte zalm goed bakken en door de pasta zou dus wel kunnen.

Vleeswaren

Wel: rookworst, fricandeau
Niet: filet americain, lever, bloedworst, rosbief
Beperkt: leverworst, leverkaas, berliner

Vlees en kip

Je mag alles eten (met uitzondering van lever) als je het maar goed doorbakt. Let bij de kip zoals altijd extra goed op de hygiëne.

Zoetstoffen

Deze mogen wel gebruikt worden zolang je de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) niet overschrijdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top