zicht van een baby

Zicht van een baby, wanneer ziet een baby wat

zicht van een baby

Het zicht van een baby ontwikkeld in de eerste maanden na de geboorte. In de baarmoeder kan je baby echter al onderscheid maken tussen licht en donker. In de zon of ander fel licht kan je baby een roze gloed waarnemen.

Draaien naar het licht

Als pasgeborene hebben baby’s dan ook de neiging om te draaien naar waar het licht vandaan komt. De kleurcontrasten kan een pasgeboren baby goed waarnemen en dit is dan ook waar hij naar ‘zoekt’ als hij wakker is. Dit kun je in je voordeel gebruiken om te zorgen dat een baby geen voorkeurshouding ontwikkeld.

Wanneer gaat een baby kleuren zien?

Kleuren neemt een pasgeboren baby nog niet waar, verschil tussen lichte en donkere kleuren (contrast) zien ze wel. Bewegende dingen ziet een baby schoksgewijs. Als je langzaam en niet te ver weg beweegt kan je kindje naar je kijken.

Na een week of 4 begint een baby kleuren te zien. Dit begint met de kleur rood, vaak blijft deze kleur dan ook favoriet bij een baby. De kleur rood zal de meeste reactie oproepen. Een week later zal hij ook blauw, groen en geel herkennen. Deze primaire kleuren zullen je baby het meeste aanspreken. Pasteltinten zullen je baby minder aanspreken, wat uiteraard wel rustgevender kan zijn in bijvoorbeeld het babykamertje.

 

Wanneer ziet een baby scherp?

Een baby ziet nog niet vanaf het begin scherp. Na ongeveer een week zal je baby voorwerpen en mensen op een afstand van 20 centimeter scherp kunnen zien. Na 3-3 ½ maand kan een baby bijna net zo scherp zien als een volwassene. Tussen de 3 en 6 maanden wordt deze scherpte langzaam nog beter en op 6 maanden ziet een baby net zo scherp als een volwassene.

Tussen de 3 en 4 maanden kan je baby je volgen als je door de kamer loopt. Zijn ogen, maar ook zijn hoofd kan hij draaien om je te volgen. Sneller bewegende voorwerpen kan hij met zijn ogen volgen als hij tussen de 3 en 6 maanden is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top