De pretecho 2D, 3D, 4D

Bij het maken van een echo wordt gebruik gemaakt van ultrasone geluidsgolven. Dit zijn hele hoge tonen die voor het menselijk oor niet te horen zijn. De geluiden worden uitgezonden door de transducer (het apparaat wat over je buik gaat) en de geluiden die weerkaatsen worden opgevangen door het echoapparaat en omgezet in beelden die je vervolgens kunt bekijken op het scherm.

Wat is een 2D echo?

Bij een 2D echo zie je je baby in bewegende zwart-wit beelden. Het toont een doorsnede van je baby. Een 2D echo wordt gebruikt bij de termijn echo en de 20-weken echo. Het is prima geschikt om alle verschillende organen en ledematen te zien en te meten. Hierdoor kan er een beeld gevormd worden van groei, leeftijd en gewicht van de baby.

Wat is een 3D echo?

Om een echt duidelijk beeld van je baby te krijgen is de 3D echo meer geschikt dan de 2D echo. Bij een 3D echo wordt er diepte gegeven aan de 2D beelden en zie je dus niet alleen een doorsnede, maar echt perspectief; de vormen van je baby.

Wanneer het beste beeld bij een pretecho

Bij een 2D echo krijg je de mooiste en duidelijkste beelden tussen de 12 en 30 weken. Het voordeel van een echo vroeg in je zwangerschap is dat je kindje in het geheel te zien is op het scherm. Daarna is de kleine nog prima te zien , maar dan in ‘onderdelen’.

Bij een 3D echo krijg je de mooiste beelden tussen de 24 en 31 weken. Het voordeel van een echo later in de zwangerschap is dat de baby al wat vet heeft opgeslagen onder de huid en dus steeds meer op een ‘echte’ baby begint te lijken. Tot 23 weken is je baby echter nog geheel te zien op het scherm.

Krijg ik altijd een duidelijk beeld bij een 3D echo

Helaas krijg je niet altijd een even mooi beeld bij een 3D echo. De kwaliteit van de beelden is afhankelijk van meerdere factoren. Ligging van de baby, bewegelijkheid, ligging van de placenta en hoeveelheid vruchtwater kunnen van invloed zijn op de 3D beelden. Zo kan je kindje makkelijk een uur met een arm of navelstreng voor het hoofdje liggen slapen, pech hebben dus! Bij sommige echobureaus kun je dan nog eens terugkomen of krijg je een gedeelte van de kosten terug (dit is NIET standaard en verplicht).

Is 3D/4D echografie slecht voor een baby

Er zijn geen bewijzen die aantonen dat echografie slecht is voor je ongeboren kindje. Er is vooralsnog nooit 100% vastgesteld dat een echo volkomen veilig is.

Vanaf wanneer is het geslacht te zien

Het geslacht kan al vanaf zo’n 17 weken gezien worden, ga wat later als je zeker wilt zijn dat het al te bepalen is (19 weken).

Wat als je het geslacht niet wilt weten

Als je verteld aan de echoscopist dat je het geslacht niet wilt weten dan wordt daarmee rekening gehouden en slaan ze dat gedeelte ‘over’. Hou er rekening mee dat er altijd een kans kan bestaan dat je ‘per ongeluk’ toch het geslacht te zien krijgt.

Wie mag er mee naar de pretecho

In tegenstelling tot een medische echo mag je bij een pretecho meestal zelf bepalen wie en hoeveel mensen er mee gaan. Hou er rekening mee dat het soms in kleine kamertjes wordt uitgevoerd en dus een beetje druk kan worden met de halve familie mee.

Hoeveel kost een pretecho

De prijs kan enorm variëren. Het beste kun je op zoek gaan naar een echobureau bij jou in de buurt. Deze hebben allemaal verschillende pakketten dus het is moeilijk een vergelijking te maken.

Bekijk een stukje pretecho:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top