Baby in couveuse

Groeistoornissen bij baby’s

Ruim 22 op de 1000 kinderen zijn kleiner dan hun leeftijdsgenootjes. Circa twee procent van de pasgeboren baby’s zijn te klein. Maar wanneer heeft een kind nu een groeistoornis? En wat is een groeistoornis eigenlijk?

Groeistoornis: afwijking in groei

Als een kind een groeistoornis heeft, dan is er sprake van een afwijking in de groei. Zo kan het kind een aangeboren groeiafwijking hebben, maar ook kan de groeistoornis komen door een externe factor, zoals ziekte, medicijngebruik of slechte voeding. Als een ongeboren baby tijdens de zwangerschap kleiner is dan gemiddeld, dan wordt er de medische term ‘Small for Gestational Age’, afgekort SGA, voor gebruikt. Echter haalt zo’n 10% van de kinderen deze specifieke groeiachterstand al snel weer in en blijft het niet te klein. Als dit niet gebeurt, dan is het aan te raden om het kindje te laten onderzoeken door een kinderarts die, indien nodig, een groeihormoonbehandeling voor kan schrijven.

Verschil primaire en secundaire groeistoornis

In de geneeskunde verwijst het woord ‘primair’ naar een specifiek orgaan. Een primaire groeistoornis is dus een aangeboren groeiprobleem. Vaak wordt een primaire groeistoornis veroorzaakt door een afwijking in de groeischijf die genetisch is bepaald. Ook kan er sprake zijn van een afwijking van (het aantal) chromosomen. Een primaire groeistoornis zorgt ervoor dat de botten en weefsels niet goed groeien. Hoewel een primaire groeistoornis al bij de geboorte aanwezig is, wordt deze vaak pas in een later stadium ontdekt.

Naast een kleine lengte zijn er ook vaak afwijkende uiterlijke kenmerken te zien. Hoe duidelijker deze kenmerken zijn, hoe sneller de groeistoornis zal worden herkend. Een secundaire groeistoornis heeft veelal een aanwijsbare oorzaak, zoals een gebrek aan of slecht voedsel, medicijngebruik, ziektes, psychische klachten en meer. Het lichaam van het kind is dusdanig verstoord dat een groeistoornis het gevolg is. Een teveel of tekort aan bepaalde stoffen, zoals hormonen, kunnen ervoor zorgen dat het lichaam te weinig energie heeft die voor groei is benodigd.

Te klein geboren kindje voorkomen

Veel moeders willen voorkomen dat hun kindje te klein is bij de geboorte. Om het risico enigszins te beperken zijn er een aantal maatregelen die genomen kunnen worden. Twee daarvan zijn gezond eten en voldoende rusten. Beide maatregelen zorgen ervoor dat de groei van de ongeborene wordt bevorderd. Zorg er ook voor dat zware lichamelijke klussen tijdens de zwangerschap zo veel mogelijk worden vermeden. Daarnaast zijn roken en drinken tijdens de zwangerschap ook van invloed op de grootte van het kindje. Het is dan ook van belang om deze twee gewoontes tijdens de zwangerschap af te zweren.

Bron:

www.groeiwijzer.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top