Hoe verloopt een bevalling

Globaal wordt de bevalling ingedeeld in 3 fases. Wat er in elke fase staat te gebeuren wordt hier onder beschreven.

Fase 1: Ontsluiting

Tijdens de zwangerschap heeft de baarmoederhals zo goed als dicht gezeten om je baby te beschermen tegen gevaren van buitenaf. In de komende uren gaat de baarmoederhals steeds verder open staan waardoor de baby naar buiten kan.

Hoeveel uur dit gaat duren is voor elke vrouw anders. De tijd die het gaat kosten tussen niks en geheel ontsluiting kan van 2 tot 24 uur duren. Het langste doet men gebruikelijk over de eerste (drie) centimeters. Gemiddeld genomen duurt deze ontsluitingsfase ongeveer 10 – 12 uur.

Hoe je deze tijd doorbrengt is niet aan een standaard gebonden. Je kunt in deze fase nog rondlopen, een bad nemen of iets anders wat deze tijd wat dragelijker maakt. Pas als de weeën om de 4-5 minuten komen kan doorgaans de verloskundige gebeld worden. Tegen deze tijd zullen de weeën pijnlijker worden en voel je misschien de behoefte om te gaan liggen. Ook kun je de ademhaling en ontspannings- technieken die je hebt geleerd bij de zwangerschapscursus toe gaan passen.Je krijgt misschien de neiging om te gaan persen, eerst moet gecontroleerd worden of dit al kan, anders kun je misschien uitscheuren.

Volledige ontsluiting is er als de opening 10 centimeter groot is. Tegen die tijd zijn meestal de vliezen gebroken en is het tijd om de baby te laten komen

Fase 2: Uitdrijving

Je lichaam heeft zich klaar gemaakt voor de bevalling. Het is nu tijd voor het ‘echte werk’; je gaat je baby op de wereld zetten. Gemiddeld duurt deze fase 2 uur bij het eerste kind.

Mochten de vliezen niet gebroken zijn terwijl er wel volle ontsluiting is dan zal de verloskundige of arts de vliezen doorprikken.

Als alles goed is gegaan is je baby zo gedraaid in je buik dat het ondersteboven in je buik zit, het hoofdje rust op je bekkenbodem. Bij een volgende perswee zal het hoofdje naar buiten komen. Vervolgens komen de schouders, wanneer deze eruit zijn volgt de rest vanzelf. Als alles goed is gegaan krijg je je kindje meteen op je buik.

Fase 3: Nageboorte

Helaas is het na dit prachtige moment nog niet helemaal klaar. De baarmoederkoek moet ook nog naar buiten worden geperst. Enkele weeën zorgen de komende 10 tot 60 minuten ervoor dat dit alles loskomt van de baarmoederwand en met een (lichte) pers naar buiten gedreven. Na al het geboorte ‘geweld’ kunnen veel vrouwen zich meestal niet meer heugen dat ze überhaupt hier iets van hebben gevoeld.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top