Zwangerschapstest

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest hoeft helemaal niet meer door een (huis)arts te worden uitgevoerd. Overal zijn zwangerschapstesten te koop die je op elk moment van de dag kan gebruiken.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest kan aantonen of het zwangerschapshormoon hCG (human chorionic gonadotropine) in je urine aanwezig is.

Vanaf wanneer werkt de zwangerschapstest?

Een week na de bevruchting nestelt de eicel in de baarmoederwand. Op dat moment start je lichaam met het aanmaken van hCG. Elke 1 ½ a 2 dagen verdubbelt de hoeveelheid hCG in je lichaam. Op de dag dat je normaal je menstruatie zou krijgen is de hoeveelheid van dit hormoon gestegen tot boven de mU/l. Meestal kunnen testen vanaf dat moment het zwangerschapshormoon vaststellen in je lichaam.

Hoe voer ik een zwangerschapstest uit?

  • Vang urine op in een schoon bakje, je hoeft niet perse ochtendurine te gebruiken zolang je niet teveel hebt gedronken. Bij teveel vocht is je urine wellicht niet geconcentreerd genoeg.
  • Hou de test er enkele seconden in, kijk op de bijsluiter, hoe lang dit moet is namelijk afhankelijk van de test.  Bij sommige tests is het de bedoeling om de test direct in de urinestraal te houden.
  • Controleer of de test genoeg urine opgenomen heeft. De test verkleurd dan meestal en/ of er wordt een teststreep zichtbaar.
  • Leg de test enkele minuten weg, hoelang is afhankelijk van de test.
  • Lees de uitslag af van de test. Meestal geeft de test dan een dubbele streep weer, 1 streep (controlestreep) betekend niet zwanger en 2 strepen betekend vaak wel zwanger. Afhankelijk van de test. Er zijn ook testen die direct digitaal aangeven of je wel of niet zwanger bent.

1 of 2 strepen/lijnen

De meeste zwangerschapstesten werken met strepen. Bij het uitvoeren van de test komt de eerste controlelijn wanneer de test goed is uitgevoerd en de urine goed is opgenomen. Vervolgens dient er een tweede lijn te komen als je zwanger bent. Deze lijn geeft aan dat er hCG is waargenomen in je lichaam. Krijg je geen tweede lijn, dan ben je of niet zwanger of zit er nog niet voldoende hCG in je lichaam om dit te ontdekken. Doe de test dan enkele dagen later nog een keer.

Luxere varianten geven het digitaal aan, je krijgt zelfs een indicatie hoelang je al zwanger bent.

Vals positief

Bij de meeste (goede) zwangerschapstesten betekend een tweede lijn, hoe licht hij ook is, dat je zwanger bent. Als je niet zwanger bent is immers geen hCG te vinden in je urine. Ben je echt aan het twijfelen of je wel een tweede streep ziet, (na 100x bekijken, in diverse soorten licht houden, ogen wijd open of een beetje toeknijpen ;)) probeer het na enkele dagen nogmaals. ALS er een streep te zien was dan moet het over enkele dagen een dikkere lijn zijn. Doe het dan ook eens met ochtendurine zodat het goed geconcentreerd is. Of maak een foto en plaats het op het forum of een groep om de mening van mede-zwangeren te horen.

Welk soort zwangerschapstest?

Er zijn enorm veel verschillende zwangerschapstesten op de markt. Deze kunnen enorm van prijs verschillen. Als je vaker een zwangerschapstest uitvoert kan dit aardig prijzig worden. Zwangerschapstesten hoeven echter niet duur te zijn. Online zijn testen te koop die even accuraat uw zwangerschap kunnen bevestigen. Ze zien er misschien minder luxe uit, maar doen precies hetzelfde.

Testje nodig misschien?

1 reactie op “Hoe werkt een zwangerschapstest?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top