Je gebit in de zwangerschap

Als je zwanger bent kun je meer last krijgen van je gebit. Dit kan onder andere ontstaan door een verhoogde suikerinname (snoepbuien) en door meer zuur op je tanden (overgeven). Door hormonale veranderingen raakt je tandvlees meer geïrriteerd en sneller ontstoken. Het is daarom extra belangrijk om je gebit te verzorgen.

Hoe kan ik mijn gebit het beste verzorgen?

Rood en gezwollen tandvlees wat snel bloed wijst op ontstoken tandvlees, neem snel maatregelen om verergering te voorkomen.

  • Blijf poetsen, bij voorkeur 3x per dag.
  • Poets met een kleine, zachte tandenborstel of bij voorkeur een elektrische tandenborstel.
  • Zet geen druk op de tandenborstel.
  • Maak gebruik van tandenstokers en/ of ragers.
  • Gebruik mondspoeling (zonder alcohol).

Poetsen na het braken

In de eerste weken van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van misselijkheid. Helaas hoort braken bij de veel voorkomende kwalen in de zwangerschap. Het zuur veroorzaakt een nare smaak in de mond die je natuurlijk direct kwijt wilt zijn.
Beter is echter om niet direct na het overgeven te poetsen. Het zuur maakt je tanden zwakker en met de tandenborstel kun je de glazuurlaag makkelijker beschadigen. Gebruik van een mondspoelmiddel is beter, poets je tanden bij voorkeur pas vanaf een uur na het braken.

Naar de tandarts in je zwangerschap

Je kunt als je zwanger bent gewoon naar de tandarts gaan, vertel de tandarts wel dat je zwanger bent zodat eventuele röntgenfoto’s uitgesteld kunnen worden tot na de zwangerschap. Vraag om een loden schort voor je buik wanneer röntgenfoto’s toch noodzakelijk zijn. Zo’n loden schort zal de meeste straling op je buik tegenhouden.

Welke gebit verzorgingsproducten zijn uitermate geschikt voor zwangeren.

  • Het gebruik van elektrische tandenborstel wordt aangeraden, gebruik in dat geval dan ook een ‘sensitive’ opzetborsteltje.
  • Maak gebruik van tandpasta’s en mondspoeling met fluoride, maar zonder alcohol.
  • Gebruik een zachte tandenborstel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top