To do lijst

Wat moet je regelen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent behoren er een aantal zaken geregeld te worden voor zowel jezelf als je ongeboren kindje. De belangrijkste zaken zijn hieronder beschreven.

Verloskundige

Wanneer je weet dat je zwanger bent kun je je aanmelden bij een verloskundige. Doe dit vanaf een week of 6. Veel eerder heeft geen zin omdat de eerste afspraak gebruikelijk tussen de 10 en 12 weken gemaakt wordt. Bij de eerste afspraak worden veel dingen besproken, voornamelijk over de gang van zaken en ook wordt de voorgeschiedenis van vader en moeder doorgenomen. De verloskundige zal misschien even proberen te luisteren naar het hartje van de baby, maar vaak is deze zo vroeg in de zwangerschap nog niet hoorbaar. De verloskundige stuurt je vervolgens door om een termijn echo te laten maken om precies te weten hoe lang je zwanger bent.

Kraamzorg

Het is van belang dat je de kraamzorg zo snel mogelijk regelt. Dit dient in ieder geval voor de 16e week van je zwangerschap geregeld te zijn. Omdat er in verschillende steden/ gebieden een tekort kan zijn aan kraamhulpen kan kraamzorg niet gegarandeerd worden als je je pas na de 16e week aanmeld. Neem contact op met je zorgverzekeraar om erachter te komen uit welke kraambureaus je kan kiezen. Zoek uit welk kraamzorgbureau je voorkeur heeft en geef dit op tijd door aan de verzekeraar.

Erkenning

Als je niet getrouwd bent dien je de erkenning van je kindje te regelen. Erkenning wil zeggen dat een man wettelijk vader wordt van je kind. Dit doe je het beste nog tijdens de zwangerschap en gebeurt met zijn tweeen op het gemeentehuis. Lees hier meer over erkennen.

Zwangerschapsverklaring/ werkgever inlichten

Een werkgever kan vragen om een zwangerschapsverklaring in verband met aanvraag van zwangerschapsverlof. Deze kun je krijgen van je verloskundige. Wettelijk gezien hoef je je werkgever pas 3 maanden voor de uitgerekende datum op de hoogte te stellen van je zwangerschap, maar beter voor de verstandhouding is om dit zo snel mogelijk te doen.

Kinderopvang

Dit dien je, net zoals de kraamzorg, zo snel mogelijk te regelen. Veel kinderdagverblijven hebben nog altijd lange wachtlijsten. Het is nu al van belang om na te denken hoe je leven eruit gaat zien na de bevalling. Je moet immers nadenken over hoeveel en welke dagdelen je kind naar de opvang gaat.

Zwangerschapscursus

Er bestaan verschillende soorten zwangerschapscursussen, elk met een andere aanmeld tijdstip. Kijk voor folders bijvoorbeeld bij je verloskundige en lees meer over wanneer je je dient aan te melden voor deze cursussen.

Moeders voor moeders

In de eerste 4 maanden van je zwangerschap bevat je urine dusdanig veel hCG dat het gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van vruchtbaarheidsmedicijnen. Tussen de 6 e en de 16 e week van je zwangerschap kun je meedoen. Je dient je dan uiterlijk de 11e week van de zwangerschap aangemeld te hebben. Lees in dit artikel meer over moeders voor moeders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top