huilende baby

Wat te doen tegen krampjes

Ben je helemaal kapot en op het punt mee te gaan huilen met je baby? Veel en lang huilen kan wijzen op krampjes. Elke baby huilt wel eens, maar huilt je baby meer dan 3 uur per dag, 3 dagen per week voor tenminste 3 weken, dan is de kans dat hij last heeft van krampjes groot. Ook dit is heel normaal, het gaat vanzelf weer weg, maar het is wel doodvermoeiend en zeer stressvol. Wat zijn krampjes en wat kan je er aan doen? Lees hier meer over baby’s met krampjes.

Wanneer beginnen de krampjes en wanneer stopt het

Iets minder dan de helft (40%) van de kinderen heeft last van krampjes. De krampjes beginnen meestal tussen de 3e en 6e week na de geboorte. Meestal houden de krampjes op wanneer de kleine 3 maanden oud is (uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat dit ook best langer kan duren).

Baby’s met kramp zijn verder heel gezond. Ze eten goed, houden van knuffelen, spugen niet overdadig en hebben een normale ontlasting. Mochten deze zaken niet in orde zijn, kun je eens overleggen met het consultatiebureau of huisarts. Wellicht is er dan nog iets anders aan de hand.

Oorzaak van krampjes

Wat nu werkelijk de oorzaak van de krampjes is, is niet geheel zeker. Melk intolerantie, teveel gas/ lucht of producten wat die (borstvoeding) moeders eten? Er zijn een paar dingen die je kunt proberen om de krampjes kwijt te raken. Geen enkele methode is gegarandeerd te slagen helaas.

Krampjes voorkomen/ verminderen

 • Hou normale tijden voor de voeding aan. Geef je baby niet telkens eten als hij huilt. Hoe meer melk je geeft hoe erger de krampjes kunnen worden. Je raakt hierdoor in een vicieuze cirkel.
 • Loop rond met de baby, meestal helpt dit. Nadeel is dat je het zowat de hele dag moet blijven doen. Contact en troost zal je baby echter nooit teveel van kunnen krijgen, je kunt je baby nog niet verwennen.
 • Laat de baby goed boeren na en tijdens de voeding.
 • Leg je baby met zijn buik op je arm, hoofdje naar je elleboog en zijn buik rustend op je handpalm. Zorg voor wat druk op het buikje, vaak vinden baby’s dit verlichtend.
 • Een wipstoel met trilfunctie kan verlichtend werken.
 • Probeer Cinababy druppels van VSM, Infacol of  Orthica Orthiflor Start, Probiotica voor Moeder en Kind.
 • Leg een verwarmde doek op de buik van je baby (let op: niet te heet!)
 • Gebruik voeding tegen spugen/ krampjes zoals Hero Baby Comfort (voorheen Friso Comfort) of Nutrilon Omneo (ook huismerken). Overleg dit bij voorkeur met arts of consultatiebureau.
 • Ga met de kleine een ritje in de auto maken. Veel kindjes vallen in slaap door de bewegingen en het geluid van een auto.
 • Schud de voeding niet in de fles, dit zorgt voor extra belletjes (lucht). Roer de voeding met een vork in een bakje.
 • Gebruik een fles tegen krampjes zoals de Dr. Browns of de Difrax S-fles
 • Geef je borstvoeding, kijk uit voor bepaalde voedingsmiddelen * zie onder.
 • Ga naar een osteopaat, vele verhalen op internet wijzen erop dat een osteopaat veel klachten van een baby kan wegnemen. Je kunt het in ieder geval proberen. Osteopathie wordt vaak gedeeltelijk vergoed en je hebt geen verwijsbrief nodig van de huisarts. Als je vermeld dat het om een baby gaat zullen ze vaak een gaatje voor je proberen te vinden zodat je snel aan de beurt bent.
 • Inbakeren, voor (veel) kleine baby’s werkt dit troostend. Ze zijn gewend weinig ruimte te hebben in de baarmoeder. Gebruik een (grote) hydrofieldoek of een inbakerdoek.

Hou vol en denk ook aan jezelf

Een baby met krampjes hebben is enorm vermoeiend. Bedenk dat er veel ouders zijn die hetzelfde doormaken, of door hebben gemaakt als jij. Zorg goed voor jezelf. Wissel elkaar goed af als dit ook maar enigszins mogelijk is.

Als je familie en vrienden hebt die op de baby willen passen, neem deze aanbieding aan. Een dagje rust kan je zoveel goed doen. Een dagje huilen is voor een buitenstaander veel minder vermoeiend als voor de ouders die er dag en nacht inzitten. Ook al lijkt het oneindig te duren, elke baby groeit uiteindelijk over deze fase heen. Kom je op een punt dat je echt compleet wil instorten, leg je baby veilig weg en neem een paar minuutjes om op adem te komen. Heb je het gevoel dat dit niet helpt, bel iemand die je kan komen helpen.

* Borstvoeding en krampjes

Bij borstvoeding moet je als mama ook rekening houden met de voedingsmiddelen die je gebruikt. Veel voorkomende reacties zijn op de volgende voedingsmiddelen:

 • druiven, sinaasappels, pruimen, mandarijnen, aardbeien
 • knoflook, ui, kool, broccoli,  tomaten, prei, paprika, spruiten, spinazie, koolraap, rabarber
 • pepers (ook sambal), chilipoeder, kerrie
 • koolzuurhoudende dranken
 • chocolade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top