striae

Wat te doen tegen zwangerschapsstriemen (striae)

Wat zijn zwangerschapsstriemen?

Striae, groeistrepen ofwel (zwangerschaps)striemen genaamd ontstaan wanneer door (te) snelle groei het onderhuids bindweefsel uit elkaar wordt getrokken en scheurt. De striemen zijn enkele centimeters lang en rood – paars van kleur. Striae komt vaak voor bij zwangere vrouwen omdat hun buik en borsten snel groeien. Hoe verder je komt in de zwangerschap hoe meer kans je krijgt op striae aangezien je buik in het laatste trimester het meeste toeneemt.

Kan het kwaad?

Striemen kunnen geen kwaad, maar zien er helaas niet mooi uit. Helaas zal het ook niet meer genezen, de scheurtjes kunnen niet meer helen. Wel kunnen de strepen minder opvallend worden. De rood-paarse lijnen zullen naar mate de tijd vordert lichter van kleur worden, de kleur die overblijft wordt vaak omschreven als parelmoer.

Jeuk!

Hoewel de striemen geen zeer doen kun je er toch wel wat last van hebben tijdens je zwangerschap. Het scheuren van het weefsel kan namelijk jeuk tot gevolg hebben, niet onoverkomelijk, maar wel erg vervelend.

Wie krijgt zwangerschapsstriemen?

Niet iedereen krijgt last van striae. Dit heeft niet te maken met het wel of niet smeren van allerlei middeltjes, maar is meer afhankelijk van andere factoren. Helemaal duidelijk is het niet waarom de een het wel krijgt en de andere niet maar uit onderzoek is wel gebleken dat vooral de jongere huid gevoeliger is voor de vorming van striae. De kans dat je striae krijgt is tevens groter als het in de familie voorkomt, erfelijkheid speelt dus een grote rol.

Enkele tips die kunnen helpen (maar waarschijnlijk toch niet voorkomen)

  • Vermijd teveel directe zon op de huid van buik/ borsten.
  • Draag een stevige BH/buikband/kousen om tegendruk te geven.
  • Warm-koud douches stimuleert de bloedcirculatie wat de huid en bindweefsel soepeler kan houden.
  • Gezonde voeding en voldoende water drinken.
  • Insmeren van de huid kan nooit kwaad, maar geeft geen garanties. Koop daarom vooral geen hele dure zalfjes die zogenaamd striae helpen voorkomen. Het insmeren van de huid is wel fijn tegen de jeuk.
  • Huidmassage of bindweefselmassage (onprettig).

Helpen crèmes wel of niet?

Over het algemeen wordt aangenomen dat striae crèmes de vorming van striemen niet kunnen voorkomen. Toch hoor je wel positieve verhalen over het gebruik van bepaalde crèmes. Toeval of toch niet? Heb jij positieve of juist negatieve ervaring met crèmes? Plaats een reactie om andere zwangere vrouwen te helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top