kalender

Vruchtbaarheid, ovulatie en kans op verwekking

De ovulatie (eisprong)

Eenmaal per menstruatiecyclus vind dit proces plaats, gebruikelijk in het midden van de cyclus. In een van de twee eierstokken komt een eicel tot rijping. Het moment dat de eicel door de eierstok wordt afgestoten wordt de eisprong genoemd.

De eileider ’transporteert’ de eicel naar de baarmoeder. Na de eisprong moet het eitje binnen enkele uren bevrucht worden, dus als het eitje zich nog in de eileider bevind. Zaadcellen blijven langer leven in het lichaam waardoor het niet noodzakelijk is op de dag van de eisprong geslachtsgemeenschap te hebben. Beter nog is gemeenschap te hebben 12 uur voor de eisprong.

Het is echter niet altijd duidelijk wanneer je ovuleert, zeker na het stoppen met de pil kan je cyclus zeer onregelmatig zijn. Daarom is het verstandig om rond de eisprong geregeld seks te hebben. Neem als richtlijn 5 dagen voor de verwachte eisprong en tot 2 of 3 dagen daarna.

Is je cyclus erg onregelmatig, dan is het handig om gebruik te maken van ovulatietests. Een ovulatietest helpt mee met het vaststellen van je meest vruchtbare dagen. Na ‘aanbrengen’ van wat urine op de test bepaald het in enkele minuten of dit de beste tijd is om te proberen een kindje te maken.

Een handige app om in kaart te brengen wanneer je jouw eisprong kunt verwachten is ‘Mijn Kalender’ cyclus kalender.

Kwaliteit sperma

Het is een fabeltje dat sperma van de man minder van kwaliteit is als je elke dag seks hebt. Je kunt het dus gerust elke dag doen zonder dat de kans op verwekking afneemt.

Kans op verwekking

Gemiddeld heb je elke maand 15% tot 25 % kans om zwanger te worden. De helft van de mensen die zwanger willen worden slaagt daar binnen 4 maanden in. 85% na een jaar, 93% na 2 jaar. Indien je na een jaar of langer geen succes hebt gehad met de verwekking is het aan te raden een dokter te raadplegen voor een vruchtbaarheidsonderzoek.

Om de kans op zwangerschap te vergroten zijn er een aantal zaken die je kunt doen;

  • Gebruik geen glijmiddel met zaaddodende middelen
  • Stop met roken
  • Probeer uit te vinden wanneer jouw eisprong is

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top