Welke kwaaltjes krijg je tijdens de zwangerschap

1e trimester:
BorstenBuikpijnHoofdpijnMisselijkOpgeblazenPlassenVermoeidVerstopping

2e trimester:
BloedneusMaagzuurBuikpijnHaar & NagelsHuidLucht in darmenOnhandigheid

3e trimester:
AambeienCarpaal TunnelHarde BuikenIncontinentieIschiasJeukKortademigSlapeloosheidSpataderenStriemenVermoeidVochtophoping

Je lichaam verandert gedurende de verschillende trimesters de hele tijd. Gedurende je leven heb je vast wel eens eerder last gehad van enkele onderstaande veranderingen, tijdens je zwangerschap is het echter vaak nog een tikje heviger. Maak je geen zorgen, de meeste zwangere vrouwen maken hetzelfde mee als jij en het gaat vanzelf weer over.

Stemmingswisselingen

Hormonen kunnen je stemming beïnvloeden. Dit zien je ook vaak rond de menstruatie (PMS). De schommeling van de hormonen tijdens de zwangerschap zijn zeer sterk. Zorgen over de baby en vermoeidheid daarbij opgeteld zorgt voor een groot pak ‘moodswings’. Je kan verdrietig worden om alles, maar ook boos of paniekerig. Wees gerust, ook dit gaat over op den duur.

Rugpijn

Hier heb je voornamelijk last van aan het einde van de zwangerschap. Soms gebeurt dit echter ook eerder. Doordat de baby groeit word je buik groter en groter. Je lichaam moet zich aanpassen hieraan. Je zwaartepunt veranderd en je ruggengraat gaat anders staan. Leg er iets warms op als een kruik, gebruik een pijnstiller (paracetamol) als het echt niet meer gaat of probeer een steunband. Probeer rugpijn te voorkomen, blijf niet te lang achter elkaar staan.

Kramp in de benen (kuiten)

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vaak last van kramp in de benen. Waar dit precies vanaf komt is ook voor artsen niet duidelijk. Een minder goede doorbloeding kan een oorzaak zijn of een verminderd calcium en magnesium gehalte. Dit allemaal is echter niet zeker.

Strek je benen en ’trek’ je tenen naar je toe. Dit verminderd de kramp. Een stukje lopen wil ook nog wel eens helpen.

Afscheiding

De meeste vrouwen hebben meer last van vaginale afscheiding. Normaal gesproken is dit wit, dun en bijna geurloos. Mocht het een andere kleur hebben en minder gaan ruiken, meld dit dan bij de verloskundige of arts.

Kwaaltjes in verschillende trimesters

1e trimester

Borsten

Ook als je net  nog  maar zwanger bent veranderen je borsten. Bij de meeste vrouwen worden ze groter en gevoeliger, ook worden de tepels en tepelhof donkerder.

Buikpijn

Maak je niet druk over een ‘vage’ pijn die lijkt op menstruatiepijn, dit komt waarschijnlijk omdat je baarmoeder groter wordt. Bloedverlies en buikpijn kan een teken zijn van een komende miskraam. Maak je je zorgen, neem dan contact op met arts of verloskundige.

Hoofdpijn

Door alle kwaaltjes waar je last van krijgt tijdens de zwangerschap (misselijk, vermoeid, spanning, bloeddrukverlaging) hebben veel vrouwen ook meer last van hoofdpijn. Het is best toegestaan om in kleine mate een pijnstiller als paracetamol te nemen. Slaap genoeg en eet goed om hoofdpijn van misselijkheid, vermoeidheid en honger te voorkomen. Ernstige hoofdpijn in je 3e trimester (of einde 2e) is reden om de verloskundige te raadplegen, dit kunnen tekenen zijn van zwangerschapsvergiftiging.

Misselijk

Waar deze misselijkheid vandaan komt is niet geheel duidelijk, waarschijnlijk ligt het aan de stijging van HCG in je lichaam.

In de 5e of 6e week van de zwangerschap krijgen de meeste vrouwen last van misselijkheid. Dit komt met name voor in de ochtend, maar zeker niet alleen dan. Op elk moment van de dag kan je er in principe last van hebben. Rond de 12e week trekt het meestal grotendeels weg, maar soms kan het echter ook langer duren. Mocht je geen last hebben van misselijkheid is dat niks om je zorgen over te maken, je hebt gewoon geluk!

Misselijkheid verminderen:

 • Eet waar je zin in hebt, evenwichtige maaltijden komen later in de zwangerschap wel weer.
 • Eet kleine porties meerdere keren per dag, zorg dat je maag niet leeg is.
 • Vermijd sterke geuren, deze zijn vaak aanleiding van de misselijkheid.
 • Leg iets lichts om te eten ’s ochtends naast je bed, zodat je voor het opstaan al iets in je maag hebt.
 • Gember (thee en tabletten)  wil soms wel helpen.
 • Eet licht verteerbaar voedsel.
 • Bij sommige vrouwen helpen de volgende dingen; Acupressuurpolsbanden, ontspanningsoefeningen of hypnose.
 • Vitamine B6 innemen kan helpen.

Opgeblazen

Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. Tevens gaan je darmen er langzamer van werken en worden ze groter. Oestrogeen maakt je baarmoeder groter. Dit allemaal zorgt dat je buik opzet.

Veel plassen

Al snel in de zwangerschap hebben vrouwen hier last van. Rond de 12 weken is de baarmoeder zo gegroeid dat het de buikholte bereikt. Dan kan je baarmoeder tegen de blaas aan gaan liggen waardoor de blaasinhoud kleiner wordt. Een andere oorzaak is de toename van bloed in je lichaam. Je nieren produceren hierdoor ook meer urine.

Blijf wel genoeg drinken ook al is het vake plassen vervelend. Je moet niet uitdrogen. Drink overdag meer dan s’avonds zodat je er niet steeds uit hoeft. Koffie en thee (met cafeïne) werkt vochtafdrijvend, gebruik dit dan ook minder.

Vermoeidheid

Je lichaam veranderd en moet zich daar aan aanpassen. versterkt door de hormonen kun je ervaren dat je (extreem) moe kun zijn. Meestal verdwijnt dit weer rond de 12e week. Vanaf de 30e week kan de vermoeidheid echter weer terugkomen. Als je moe ben neem dan de rust waar je lichaam duidelijk om vraagt.

Verstopping

Door de progesteron in je lichaam kun je last krijgen van constipatie. Progesteron vertraagd namelijk de darmwerking van je lichaam.

Wat kun je doen om de verstopping te verminderen:

 • Vezelrijk voedsel eten als volkorenbrood, groenten en fruit.
 • Veel water drinken, vocht houd je darmen bezig.
 • Gebruik middelen die de ontlasting zachter maken zoals lactulose.
 • Gebruik bij voorkeur geen laxeermiddelen, dit veroorzaakt buik-en baarmoederkrampen.
 • Beweeg, doe oefeningen of ga een eindje lopen.

2e trimester

Bloedende neus en tandvlees

Doordat je bloedvolume vergroot tijdens de zwangerschap kun je meer bloed verliezen uit de kleinere bloedvaten. Hierdoor heb je sneller last van bloedend tandvlees of een bloedneus. Gebruik een zachte tandenborstel om bloedend tandvlees te voorkomen of te verminderen. Als je zwanger bent heb je ook sneller last van een verstopte neus.

Brandend maagzuur (zie ook 1e trimester)

Verhoogde hoeveelheid progesteron in je lichaam kan dit veroorzaken. Dit vertraagd de spijsvertering en zorgt dat de ingang van de maag slapper wordt en de maaginhoud minder goed tegenhoudt. Ook kan de groter geworden baarmoeder de maag en daarmee ook de sappen naar boven duwen.

Brandend maagzuur verminderen:

 • Gebruik maagtabletten als Rennies
 • Kleine porties over de dag verdeeld eten
 • Weinig vet of kruidig voedsel eten
 • Eet niet voor het slapen gaan. Door het liggen krijg je meer last van maagzuur door het eten wordt dit nog eens versterkt.

Buikpijn (onderin de buik)

Deze pijn in buik of liezen wordt ook wel bandenpijn genoemd. Doorgaans kun je hier last van krijgen tussen de 18 en 24 weken van de zwangerschap. De aan weerszijde van de baarmoeder liggende ligamenten worden opgerekt door de baarmoeder die groter wordt, dit kan zeer gevoelig en onaangenaam zijn.

Ook kun je in je zwangerschap (2e trimester) last krijgen van ‘harde buiken’. Dit zijn lichte, korte buikkrampen. Door activiteit van je lichaam krijg je hier sneller en meer last van. Als je rustig gaat zitten zakt het weer.

Groei haar en nagels

Het is heel normaal dat haar en nagels sneller groeien dan anders tijdens de zwangerschap. Het haar groeit helaas niet alleen op je hoofd sneller, het kan ook (meer) gaan groeien op buik of gezicht. Ontharen tijdens de zwangerschap is geen probleem. Scheren, epileren en waxen tijdens de zwangerschap is veilig voor de baby.

Huid veranderingen

De hormonen hebben invloed op de pigmentcellen in je huid. Hierdoor kunnen er donkere plekken ontstaan op je gezicht; rond ogen, neus en wangen. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Zon kan deze vlekken verergeren, pas hiermee dus op.

Je kunt ook een donkere streep krijgen op je onderbuik, genaamd de linea nigra. Deze streep loopt van je navel tot je schaambot.

Door de grote hoeveelheid oestrogeen in je lichaam tijdens de zwangerschap kun je ook last krijgen van  rode vlekken op je huid (angioma’s). Ook kan je een rode kleur krijgen op je handpalmen (erythema palmare).

Lucht in de darmen

Helaas niets aan te doen, zwangere vrouwen kunnen hier nou eenmaal last van krijgen. Probeer geen voedsel te eten wat het versterkt en voorkom verstopping (zie 1e trimester).

Onhandig & Vergeetachtig

Er is geen medische verklaring voor dit verschijnsel. Wees gerust, veel vrouwen hebben hier last van en het gaat vanzelf weer over.

3e trimester

Aambeien

Aambeien komen veel voor bij zwangere vrouwen. Dit komt door de druk op de bloedvaten die wordt veroorzaakt door de groter wordende baarmoeder. Het bloed stroomt minder goed door en de aders zetten uit. Dit wordt nog eens versterkt door de progesteron in je lichaam die de aders slapper maken en daardoor nog meer laten uitzetten. Een eventuele verstopping kan het probleem nog meer verergeren.

Wat kun je doen om aambeien te verminderen:

 • Voorkom verstopping (zie eerder op deze pagina)
 • Niet te lang aan een stuk staan
 • Hou je lichaam in beweging
 • Neem een lekker warm bad
 • Gebruik vochtig toiletpapier
 • Gebruik zalf tegen aambeien

Carpaal tunnelsyndroom

Tijdens de zwangerschap hou je meer vocht vast dan anders. Door vochtophoping  kunnen de zenuwen in de tunnel van de pols bekneld raken en kan je last krijgen van pijn, gevoelloosheid, tintelingen en krachtverlies.

Harde buiken

Zie hiervoor bij het 2e trimester.

Incontinentie

Je baarmoeder drukt op de blaas en je bekkenbodemspieren worden slapper. Ook kan de baby tegen je blaas aan schoppen. Logisch dus dat je als je zwanger bent soms wat vocht verliest.

Ischias

Pijn in de grote beenzenuw wordt ook wel Ischias genoemd. Deze zenuw heet ‘nervus ischiadicus’ en loopt van de lage rug via de heup door tot in het been. De pijn die je kan hebben is vaak stekend of branderig. Soms komt het in scheuten waardoor het moeilijk is om rechtop te blijven staan. Het ontstaat door de druk op de zenuw tijdens de zwangerschap (of bevalling).Wat kan helpen tegen de pijn is masseren, koelen of verwarmen van de pijnlijke plek afhankelijk van de persoon.

Jeuk

Vooral bij de (eventuele) striemen krijg je het meeste jeuk, dit omdat je huid oprekt door de groei van de buik.

Kortademig

De baarmoeder drukt tegen je middenrif, dit maakt het lastiger je longen volledig te vullen. Daarnaast heeft de progesteron in je lichaam invloed op je ademcentrum. Dit alles zorgt voor de kortademigheid tijdens de zwangerschap.

Slapeloosheid

Veel plassen en moeilijk kunnen liggen zijn aan het einde van de zwangerschap de redenen dat je (uiteraard) minder goed slaapt.

Probeer enkele dingen om beter te kunnen slapen:

 • Drink warme melk
 • Beweeg overdag zodat je lichaam moe is
 • Drink later op de avond minder zodat je niet zoveel hoeft te plassen ’s nachts
 • Koop een goed kussen
 • Ga niet te vroeg naar bed

Spataderen

De druk die de vergrote baarmoeder zet op de aders kan zorgen voor spataders op de onderbenen. Mensen met een lichter huidtype hebben hier sneller last van. Het ziet er niet echt leuk uit, maar veel zeer doet het ook niet. Voorkom spataders door niet te lang te staan, je benen omhoog te leggen als dat kan of speciale kousen te dragen.

Striemen

Door het uitrekken van de huid, door een groter wordende baarmoeder en gewichtstoename kun je tijdens de zwangerschap roze of rode striemen, oftewel striae, krijgen. Later verkleuren deze strepen grijs/ wit wat minder opvalt.

Geen enkel middel heeft aangetoond te werken tegen deze striemen. Vermijd te veel gewichtstoename en probeer de spieren rond de buik strak te houden (geen buikspieroefeningen maar gewoon in beweging blijven).

Vermoeidheid

Met die extra kilootjes die je moet mee dragen is het niet zo gek dat je in deze periode van de zwangerschap wat meer moe bent. Neem niet teveel hooi op de vork, dit is het moment dat mensen je best wat werk uit de handen mogen gaan nemen. De bevalling (en daarna!) is al zwaar genoeg. Geef je lichaam de rust die het verdient.

Vochtophoping

Deze tijd hou je meer vocht vast, vooral in de benen en handen zie je dit veel.  Leg je benen zoveel mogelijk omhoog, voorkom te warme lucht (hou jezelf koel) en draag speciale kousjes om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Pas op voor teveel vochtophopingen, heb je hier opeens veel last van en/of kom je veel aan in een week tijd meld dit dan aan je dokter of verloskundige.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top