gewicht meisjes WHO

Gemiddelde groei in lengte & gewicht van een baby

Vanaf het moment dat een baby geboren is zal hij groeien en groeien (op de eerste dagen gewichtsverlies na). Alles groeit; gewicht, lengte, haren, tanden, nagels. Maar wat is normaal? Hoeveel hoort een kind te groeien en wat als je baby niet zo hard groeit als het hoort. Lees verder om meer te weten te komen over de groei van je kindje.

Wat is een normale groei?

Normaal zal een baby in het eerste jaar ongeveer 25 centimeter groeien en het gewicht zal verdrievoudigen in het eerste levensjaar. Dit zal gelukkig niet op dit tempo door blijven gaan. Na de eerste verjaardag van je kindje zal hij aanzienlijk minder snel groeien als de eerste maanden van zijn/ haar leven. Vanaf jaar 2 zal je kindje per jaar 6 centimeter groeien tot de pubertijd. Geen enkel kind groeit op een zelfde tempo het jaar rond, je krijgt te maken met groei spurten waardoor je soms met een stapel praktisch ongedragen kleding blijft zitten. Qua gewicht groeit een gezonde baby, die normaal op tijd geboren is, de eerste 3 maanden meestal tussen de 90 en 200 gram per week. Na die eerste maanden neemt het wat af tot zo’n 70 tot 150 gram per week. Bij 5 maanden behoort een kind 2 maal het geboortegewicht te wegen en bij 12 maanden is het geboortegewicht 3 maal een ‘normale’groei. Hierbij uitgaande van een geboortegewicht van zo’n 3500 gram.

Groei charts WHO (World Health Organisation)

De World Health Organisation raadt aan om de groei van alle kinderen, overal ter wereld en onafhankelijk van hoe ze gevoed worden te ‘controleren’ aan de hand van de WHO-groeistandaard. Jongens lengteJongens gewichtMeisjes lengteMeisjes gewicht

whomeisjegewicht

 whojongengewicht

Op http://www.borstvoeding.com/groeicurve/ kun je de groeicurves van je eigen kind(eren) handig bijhouden.

Wat kun je er al ouder aan doen?

•  Gezonde voeding Zorg dat je kind goed uitgebalanceerde voeding krijgt met alle nodige vitamine en mineralen. Dit zal bijdragen in een goede groei. •  Genoeg rust Zorg ervoor dat je kind voldoende slaap krijgt per nacht, uiteraard afhankelijk van de leeftijd, maar gemiddeld zo’n 10 tot 12 uur (wat oudere baby’s/peuters). Voldoende slaap geeft een groeiend lichaam rust om voldoende te blijven ontwikkelen, zowel geestelijk als lichamelijk. •  Genoeg beweging Voldoende beweging , in combinatie met goede voeding, zorgt dat je kind een gezond gewicht behoudt. Obesitas is steeds vaker een probleem bij opgroeiende kinderen. Zorg voor leuke activiteiten waarbij je kind blijft bewegen zoals fietsen, wandelen, skaten, bal- en teamsporten. Onbewust geef je natuurlijk ook je genen mee. Lange papa’s en mama’s kunnen sneller een lang kindje verwachten dan ouders die op of onder de gemiddelde lengte zitten. Natuurlijk is uit praktijk al veelvuldig gebleken dat deze ‘voorspelling’ er ook geheel naast kan zitten.

Elk kindje anders

De groei van de baby is een veelvoorkomende zorg van ouders. Groeit ze niet te langzaam? Is hij niet te zwaar? Veel ouders maken zich (vaak onnodig) zorgen. Dit komt mede omdat het moeilijk een standaard te geven is. Elk kindje ontwikkeld zich anders en dit zie je ook in de groei. Tussen de minimum en maximum curve zit een groot verschil, dit is niet voor niks. Tevens hebben andere mensen altijd wel iets aan te merken op je kindje. “Goh, wat is ie nog klein”, “Zo, Hollands welvaren”, “ Wat geef je hem/haar te eten zeg?” Niet echt goed voor je zelfvertrouwen. Wen er maar aan, je zult altijd zulke mensen tegen blijven komen. Vertrouw er gewoon op dat je kindje in zijn/ haar tempo groeit en daar is niks mis mee. In praktisch alle gevallen komt het ‘goed’. Uiteraard moet je gewoon naar de huisarts, consultatiebureau en/ of specialist gaan als je echt denkt dat er iets niet goed gaat in de ontwikkeling.

Na de geboorte volg je het gewicht van je baby makkelijk met een eigen babyweegschaal. 

6 reacties op “Gemiddelde groei in lengte & gewicht van een baby”

 1. 190 water en 5 schepjes?
  Dat is niet echt de goeie verhouding..
  180water en 6 schepjes moet het dan zijn om de verhouding goed te doen.
  Bij elke 30cc water is 1 schepje voeding nodig.
  Niet verkeerd bedoeld btw..

  1. Dat is zeker een grote vent! Misschien zijn papa en mama ook erg lang? Was hij bij de geboorte ook boven gemiddeld? Niks ernstigs aan, alleen je gaat wat sneller door de kleertjes/ maten (maat 74 nu?) en wat meer voeding of niet ?

   1. Hij gaat zekers snel door zijn kleding heen. Maar meer eten doet hij niet. Hij krijgt 5 keer per dag een fles van 190 water en 5 schepjes (iets meer water dan normaal dus). Verder slaapt hij van half elf tot zeven uur half acht. En idd. Pappa is 210 cm en ik ben 190. Maar toch. De babytijd was letterlijk en figuurlijk kort. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top