Tips bij een spreidbroek zoals pavlik & campspreider

De eerste maanden wordt je baby bij het consultatiebureau goed ‘doorgemeten’.  Dat is maar goed ook want zo werd bij ons met 3 maanden een heupluxatie (1 kant) en dysplasie (andere kant) vastgesteld. De iets scheve bil en niet soepele beenbeweging bij de arts zorgden er voor dat we voor een foto naar het ziekenhuis moesten.

Aan onze dochter merkten we niets, ze was een vrolijk kindje en bewoog zonder moeite. Het was dan ook een schok dat het uiteindelijk toch mis bleek te zijn!

Bij een heupluxatie of dysplasie kan je kindje, net zoals bij ons, een pavlik bandage aangemeten krijgen. Dat ziet er dus ongeveer zo uit als op de eerste 2 foto’s. Een gek, elastiek tuigje waarvan je denkt; moet dat nu echt gaan werken? En uit eigen ervaring kan ik zeggen: ja, dat kan zeker werken, zelfs bij een luxatie (heup uit de kom). Na vele maanden dag en nacht dragen was de heup van onze dochter weer terug in de kom. Werkt dit bij je kindje niet, dan krijg je helaas te maken met tractie en gipsbroek. Daarover vind je hier geen informatie, dit is ons gelukkig bespaard gebleven.

De brede stand zorgt natuurlijk de eerste nacht(en) voor wat minder uurtjes slaap. Sneller dan je zou denken went je kindje er aan en ben je al snel weer kwijt hoe zielig het was. Doe de Pavlik of andere spreider niet uit als je hier geen toestemming voor hebt gekregen. De eerste maanden zat Sophie de hele dag door in dit tuigje, ze bleef over het algemeen een vrolijk meisje. Bij ons heeft de 24/7 methode echt gewerkt en ik durf niet te zeggen hoe het was gelopen als we het minder strikt hadden gedaan.

Foto 1. Beentje in Pavlik bandage
Foto 2. Even lekker die elastieken uitrekken, krrracht zetten!

Kleding met een spreidbroek

Kleding dat past bij een spreidbroek vergt natuurlijk enige aanpassing. Bij meisjes is het bijvoorbeeld het makkelijkste met wijde jurkjes.

Ik kwam ook een super leuke webshop tegen waar ze naast gewone kinderkleding ook spreidbroekkleding aanbieden. Bij Xooz.nl vind je o.a. broekjes, tunieken en boxpakjes passend voor bij een spreidbroek. Bij Marks & Spencer verkopen ze ook wat spreidbroek kleding.

Andere, niet al te smal vallende jumpsuits, trek je fijn over alle tuigjes, spreidbroeken en gips heen. Let erop dat als je kindje kan kruipen (lees: voortslepen) de knietjes natuurlijk erg snel zullen slijten.

Ik heb voor Sophie in de koude periodes ook veel beenwarmers gebruikt. De beenwarmers zijn erg rekbaar en dus nog vele jaren te gebruiken. Van het merk Hoppediz zijn leuke beenwarmers te vinden in verschillende kleuren en printjes.

Babystoel met een spreidbroek

Een fijn comfortabel zitje bij een spreidbroek is de Doomoo Seat ’n Swing. Ook tweedehands worden deze ruim aangeboden.

Wij zijn voor een hoge kinderstoel naar een grote baby winkel geweest om daar te kijken wat zou passen. De stoel die wij hadden is helaas niet meer te koop, je zult dus even op zoek moeten. Een stoel met een kuip of dichte zijkanten zal niet gaan werken, zeker niet met een gipsbroek. Een stoel waarbij het blad verwijderd kan worden en de zijkanten iets achter het zitje eindigen zou wel kunnen werken.

De Chico Polly schijnt bij vele spreidbroek kindjes te passen. Mocht je al een Stokke Tripp Trapp hebben dan zou je kunnen proberen het blad te verwijderen en een tuigje / harnas te gebruiken. Op deze pagina van het LUMC kun je zien hoe je een Tripp Trapp geschikt kan maken voor een gipsbroek.

De Sack ’n Seat van Kidz Impulz is ook erg flexibel, daarnaast super handig voor mee op vakantie.

Het vervoeren van je kind met een spreidbroek

Een kinderwagenbak is al snel te smal, is je kindje wat ouder dan is de platte buggy inzet met wat kussentjes of dekentjes een optie. Het dragen van je baby (in een doek) kan natuurlijk ook, uiteraard altijd in ‘kikkerhouding’. In sommige gevallen kun je de spreidbroek zelfs af doen omdat het dragen in kikkerhouding dezelfde functie heeft. Overleg dit wel ALTIJD eerst met de arts! 

Op de foto onder wordt onze dochter gedragen met een Tricot Slen, maar in principe kan je elk soort draagdoek gebruiken. Bij ergonomische dragers moet je opletten (ook bij het knopen trouwens) dat de benen niet in een verkeerde stand worden geforceerd, let goed op de ‘natuurlijke’ stand met spreidbroek aan.

Met fietsstoeltjes hadden we geen last, Sophie paste goed in de babyschaal van de bakfiets. Echt ideaal!

In de tricot slen met pavlik bandage
In de baboe babyschaal met pavlik

Autostoeltje voor kind met spreidbroek

Het leed dat ‘niet meer passen in een autostoeltje’ heet is voor ouders met kindje in spreidbroek recentelijk opgelost door Maxi Cosi. Maxi Cosi biedt een geweldige heupdysplasie Service waarbij je een speciaal ontwikkeld stoeltje, de Maxi-Cosi Opal HD, kunt huren (niet te koop). Je betaald 250 euro borg die je na gebruik terugkrijgt minus 10 euro per maand dat je het stoeltje hebt gebruikt.

Lees op de website van Maxi-Cosi alles over het stoeltje en de bijbehorende service.

 

 

De ontwikkeling staat niet stil met een spreidbroek, als je  kind gedwongen motorisch iets rustiger aan moet doen, gaat het vaak op andere vlakken wat sneller. En anders halen ze het daarna ontzettend hard weer in. Sophie kon al staan (en een beetje lopen) met de Campspreider aan, geweldig was dat, niet te stoppen! Volgens de dokter overigens geen probleem zolang ze het maar helemaal zelf deed.

Staan met de campspreider
En dan het moment dat je na vele maanden spreider eindelijk die spijkerbroek aan kan doen, magisch!

8 reacties op “Tips bij een spreidbroek zoals pavlik & campspreider”

 1. Hallo onze kleine meid van 3 maand heeft vandaag ook de pavlik gekregen en eerst zagen we hier erg regen op maar als ik al die foto’s zo zie met jullie blije wonder .komt het vast goed.

 2. Hallo Marjolein,
  Een vraagje : onze zoon heeft een pavlik gekregen maar die is anders dan op jouw foto’s. Die van ons oogt heel goedkoop met alleen maar klitteband en dat snijdt in z’n beentjes. Nu willen we ook de pavlik die jij had. In welk ziekenhuis heb je die laten aanmeten? Dank vast!

  1. Dag David, dat is inderdaad erg vervelend. De pavlik van Sophie zorgde ook al voor wat vervelende plekjes, als het van goedkoop materiaal is zal dat wel helemaal vervelend zijn. Wij kregen deze Pavlik in het Tergooi Ziekenhuis Blaricum (ons plaatselijke ziekenhuis). Dit is inmiddels wel al zo’n 5 jaar geleden natuurlijk.

  2. Hoi David, wij hebben de Pavlik zoals op de foto een paar weken geleden gekregen via het Diakonessen ziekenhuis in Utrecht, begreep dat ze hem bij het VU ook gebruiken bv. Mijn zoontje heeft er weinig last van. Kan me voorstellen dat dat met brede banden wel zo is. Echter het grote voordeel van de versie met klittenband is dat ie veel makkelijker aan te trekken is. Onze Pavlik is bijvoorbeeld voor mijn vader (dus opa van mn zoontje) erg ingewikkeld. Ik zou dit dus wel meenemen in je overweging om over te stappen!

 3. Excuses voor de verlate reactie. Ik denk dat je ondertussen al meer op de hoogte bent ervan. Ik weet niet precies hoe het in België werkt, maar hier in Nederland worden alle (directe) medische kosten voor kinderen vergoed. Hoe het zit met de extra dingen die je moet kopen (zoals aparte stoeltjes etc.) weet ik niet precies. Wellicht zou je dat van de belasting terug kunnen vragen, dit hebben wij nooit gedaan. Volgens mij moet je daar veel meer kosten voor kunnen opvoeren.

 4. severine elewaut

  mijn kindje moet ook een spreidbroekje pavlik bandage dus 🙁 morgen gaan we erom maar nu wou ik weten wat dat juist kost en of je daar iets van terug trekt?? mvg severine!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top