Wat gebeurt er op het consultatiebureau

consultatiebureau

Wat is het consultatiebureau

Het consultatiebureau, onderdeel van de jeugdgezondheidszorg wordt bekostigd door de gemeente. Het volgt de groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar.

Hielprik

Binnen enkele dagen (maximaal 10) na de bevalling komt een verpleegkundige thuis om een hielprik af te nemen bij je baby. Als je kindje nog in het ziekenhuis is, bij bijvoorbeeld een keizersnede, kan het zijn dat ze het in het ziekenhuis komen afnemen. Het afgenomen bloed wordt getest op verschillende ernstige aandoeningen. In het geval van de hielprik is geen bericht goed bericht. Als er iets mankeert krijg je dat zo snel mogelijk te horen. Het moment van het hielprikje kan voor kersverse mama’s een erg emotioneel moment zijn aangezien de meeste baby’s hartverscheurend gaan huilen.

Wijkverpleegkundige aan huis

Zo’n 2 weken na de geboorte, voor het eerste consultatiebureau bezoek, komt de wijkverpleegkundige eerst thuis om meer informatie over je kind en jou te krijgen. Ook wordt in dit bezoek uitgelegd hoe het consultatiebureau werkt en uiteraard kan de verpleegkundige alvast vragen waar je mee zit beantwoorden. Je krijgt tijdens dit bezoek het groeiboek, welke je elk consult mee dient te brengen.

Je ontvangt een uitnodiging om voor het eerst naar het consultatiebureau te gaan als je kindje ongeveer 4 weken oud is.

Niet verplicht

Het is niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan. Controles en inentingen kunnen eventueel ook gedaan worden bij de huisarts. Bij het consultatiebureau zijn ze echter meer gespecialiseerd in ontwikkeling, voeding en problematiek van je (gezonde) kindje. Bezoeken aan het consultatiebureau zijn overigens geheel kosteloos.

Naar het consultatiebureau

Als je naar het consultatiebureau gaat neem dan in ieder geval het groeiboekje, handdoek/wikkeldoek en schone luier mee mee.

Meestal wordt je eerst ontvangen door de assistente van het consultatiebureau die je kind zal meten en wegen. Vervolgens bezoek je de wijkverpleegkundige of consultatiebureau arts, elk bezoek afwisselend. Het eerste bezoek altijd arts, tweede bezoek verpleegkundige, derde bezoek arts etc. Bij beide kun je terecht met allerlei vragen over de ontwikkeling, voeding, gezondheid, opvoeding en verzorging van je kind. De arts is er voornamelijk om eventuele aandoeningen, afwijkingen en achterstand snel op te sporen en eventueel door te sturen naar huisarts of specialist. Als je met medische vragen zit, maar je hebt een consult bij de verpleegkundige dan kan zij dit indien nodig overleggen met de arts.

Inentingen

Je kind zal (indien gewenst) bij het consultatiebureau ingeënt worden volgens het Rijksvaccinatieprogramma.

Het schema van de inentingen is als volgt:

Leeftijd

Inenting

Bijzonderheden

2 maanden *

DKTP -Hib-HepB

*Alleen wanneer moeder bij 22 weken geen vaccin tegen kinkhoest heeft gehad.

3 maanden

DKTP -Hib-HepB + Pneu

5 maanden

DKTP -Hib-HepB + Pneu

11 maanden

DKTP -Hib-HepB + Pneu

14 maanden

BMR + MenACWY

4 jaar

DKTP

Hoe vaak/wanneer naar het consultatiebureau

Tot je kindje ongeveer 6 maanden is kom je maandelijks op het consultatiebureau. Daarna, tot ongeveer 14 maanden ongeveer 1 maal per 2-3 maanden. Daarna wordt het veel minder, je kunt met vragen echter altijd contact opnemen. Het is meestal ook mogelijk om tijdens het inloopspreekuur je kindje te gaan wegen als je daar behoefte aan hebt.

Bezoeken voor kinderen tot 4 jaar aan het consultatiebureau zijn respectievelijk met: 4 weken, 2 maanden, 3 maanden, 4 maanden, 6 maanden, 7 ½ maand, 9 maanden, 11/12 maanden, 14 maanden, 18 maanden, 2 jaar, 3 jaar en 3 jaar en 9 maanden.

Wanneer precies is echter per consultatiebureau verschillend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top