PCM meting

De voorkeurshouding van Julia

Met een derde kindje denk je dat je alles wel weet en alles al gezien hebt. Ook nu blijkt maar weer dat elke situatie en vooral elk kindje anders is.

In het kader van het Cruyffiaanse ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt‘ ontdekten we de sterke voorkeurshouding en de daarbij ontstane afplatting pas toen het kwaad al was geschied. 3 weken geleden spraken we op het consultatiebureau over de voorkeur van Julia om naar links te kijken. En inderdaad, ook hen viel het duidelijk op. Aangezien we de standaard tips* al (zonder resultaat) hebben toegepast kregen direct een verwijzing naar een fysiotherapeut.

* Enkele vaak gegeven tips om voorkeurshouding tegen te gaan:

 • hoofdje draaien in de slaap (lukte niet)
 • buikligging (moord en brand schreeuwen)
 • bedje en verschoonkussen naar jezelf of het licht gericht (maakte haar niets uit)
 • speeltjes aan de niet voorkeurskant leggen (reageerde ze niet op)

Een weekje later was de fysio voor het eerst aan huis. We kregen de eerste tips om mee te werken om Julia haar hoofdje meer naar rechts te laten kijken.

De eerste tips van de fysiotherapeut:

 • Veel aanrakingen aan haar niet voorkeurskant om haar bewust te maken van die kant van haar lichaam.
 • Over de schouder houden (daar hield Julia niet erg van) met haar hoofd naast je eigen gezicht waarbij jij het zicht op haar voorkeurskant blokkeert.
 • Op je borst leggen en haar op die manier haar nek laten trainen.
 • Bij oppakken eerst naar de voorkeurskant draaien waardoor nek aan de juiste kant extra getraind wordt.

Daarmee gingen we direct aan de slag. De volgende week werd het hoofdje van Julia gemeten, de PCM-meting. Een strip thermoplast werd buigbaar gemaakt door het in heet water te leggen . Vervolgens plaatste de fysio dit om Julia haar hoofd. Uiteraard (zou je bijna zeggen) vond ze daar niks leuks aan. Gelukkig doet het natuurlijk helemaal niet zeer! Na het aftekenen van haar oren was het bandje klaar.

Bij het volgende bezoek van de fysio, afgelopen donderdag, was daar het resultaat van de meting. Best wel schrikken, want met een ODDI van 13,2 valt ze in de categorie ‘zeer ernstig’ qua schedelvervorming. Hoewel je wel weet en ziet dat het niet helemaalis zoals het hoort, valt deze boodschap toch best hard op je dak. 100 gedachten en emotionele aanvallen van schuldgevoel overvallen me vanaf dat moment.

Gelukkig merken we al wel een resultaat van de oefeningen, in ontspannen toestand kijkt ze veel meer naar rechts. In gespannen situaties (boos, honger, moe) draait ze haar hoofd wel als aan een elastiek strak naar links.

Nog meer oefeningen om de voorkeurshouding tegen te gaan:

 • Handdoekje in haar zij zodat ze haar hoofdje makkelijker naar de goede kant kan draaien (= natuurlijk ook lastiger door de ontstane afplatting)
 • Tegen de zijkant van de bank leggen en naast haar op de grond zitten een boekje voorlezen.
 • Op de arm op haar buik ronddragen.
 • Op haar buik op mijn schoot vooruit laten kijken, armen onder haar hoofd vasthoudend.
 • Mobiel aan de niet-voorkeurskant waarbij ze er zelf iets verder vanaf ligt en iets hoger zodat ze een beetje omlaag naar haar rechterkant moet kijken.
 • Op de zij in de kinderwagen, dus onder toezicht, met een speeltje in haar handen. Dit voornamelijk om de afplatting tegen te gaan, niet als ’training’.

Nu we bewust zijn van de ernst van de afplatting ben ik zelf continu bezig met haar houding (= best stressvol en vermoeiend). Ook gaan we binnenkort naar de osteopaat die wellicht een blokkade kan ontdekken.

Ik heb bovendien een zijlig-kussen besteld voor in de kinderwagen. De tip om haar met opgevouwen handdoekjes te stabiliseren op haar zij werkt namelijk niet optimaal. Madame weet zich altijd wel te bevrijden uit die houding. Aangezien we in de kinderwagen niet actief bezig zijn met de training van haar nek lijkt het me een goed moment om, al is het maar even, haar op haar andere kant te laten liggen de de afplatting op die manier tegen te gaan.

PCM resultaat van Julia – 10 weken

ODDI (%) – 113,22

CPI (%) – 79,14

EDI (%) – 9,35

Heb je zelf nog tips (of vragen) omtrent dit onderwerp? Reageer vooral. Ervaringen zijn ook zeer welkom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top