Fotofabriek fotoboek

Fotoboek van Fotofabriek.nl

Er worden hier in huis geregeld fotoboeken gemaakt. Nu de duizenden foto’s tegenwoordig alleen maar op de computer blijven staan, maken we elk jaar wel 1 of meerdere fotoboeken voor onszelf, maar ook als cadeau voor opa & oma. Zeer geliefd als cadeau maar ook de kinderen vinden het geweldig om de fotoboeken door te bladeren en bij elke babyfoto te vragen of zij dat echt wel zijn.

Nu heb ik voor het eerst een fotoboek mogen maken bij Fotofabriek.nl. Omdat ik mijn allermooiste foto’s deel op Instagram en op deze manier een bijzondere dwarsdoorsnede van het jaar krijg vond ik het leuk om deze foto’s tastbaarder te maken door ze te verwerken in een fotoboek. In dit geval heb ik een deluxe vierkant (large) fotoboek gemaakt.

Het resultaat ligt inmiddels op de koffietafel, een handig compact boek met harde kaft en prachtige hoogglans pagina’s.

Fotofabriek fotoboek

Het fotoboek maken

Social Media fotoboek of gewoon fotoboek

Omdat ik een fotoboek wilde maken van mijn Instagram foto’s heb ik allereerst het social media fotoboek geprobeerd. Dat systeem werkt echt ontzettend makkelijk en binnen no-time waren de foto’s verwerkt. Helaas was de opzet van het boek niet helemaal wat ik voor ogen had en ben ik dus overgestapt op een ‘gewoon’ fotoboek.

Software

Hiervoor moest eerst de software gedownload worden. Dat ben ik eigenlijk niet meer gewend, want doorgaans maak ik de fotoboeken in een online tool. Geen man overboord, ik weet nog hoe downloaden & installeren werkt 😉 en deed dat dan ook. Dat ging allemaal soepel en al snel kon ik aan het werk met het boek. Helaas ging het daarna even niet meer soepel. Mijn computer weigerde connectie te maken met de Fotofabriek server om de sjablonen te importeren. Na een boel gerommel en lichte irritatie besluit ik bij Fotofabriek.nl te kijken of dit een bekend probleem is. En jawel, in de FAQ staat het probleem vermeld. Schijnbaar moet ik in de firewall iets aanpassen. Zo gezegd, zo gedaan en de volgende ochtend (het werd al laat ;)) kon ik toch gewoon beginnen aan het boek.

Samenstellen

Ondertussen had ik bedacht wat ik wilde; op elke pagina 4 vierkante Instagram foto’s. De software biedt de mogelijkheid om de foto’s automatisch in te laden. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Ik heb alle Instagram foto’s van mijn telefoon gehaald en in een mapje verzameld. Deze map heb ik geselecteerd en alle foto’s gesleept om ze te laten verwerken in het boek. Super handig en snel zette het systeem alle foto’s achter elkaar. Aan het eind gaf ie aan dat er extra pagina’s toegevoegd moesten worden als ik alle foto’s wilde gebruiken. Er stond niet bij hoeveel dat extra ging kosten, dat werd dus een verassing, een kleine indicatie zou wel handig zijn geweest.

Het bestellen

Toen alle foto’s er in stonden en ik ook de kaft had gepuzzeld kon het boek besteld worden. Allereerst ging het boek nog door de controle, het programma gaf aan dat de foto’s op de kaft van iets mindere kwaliteit waren. Dat was in dit geval niet erg en ik ging verder met bestellen. Het bleef echter steeds aangeven dat ik het moest bekijken en daarna moest goedkeuren. Ik ging wel 10x heen en weer en kom er niet uit hoe ik dat moest doen. Het blokje met tekst viel niet te selecteren :/ Uiteindelijk lukte het selecteren en verwijderen, vraag me niet hoe, en daarmee kon ik eindelijk verder. Alle gegevens en foto’s werden vervolgens verstuurd naar de Fotofabriek server, dat duurt natuurlijk wel even.

Toen alles was verstuurd kon ik het boek bestellen. Nog enkele opties toegevoegd zoals hoogglans pagina’s en de barcode verwijderen (zou het er standaard af laten, betalen voor het verwijderen van een barcode die niemand erop zou willen is een beetje raar). Uiteindelijk bleken de 6 extra pagina’s (per kant, dus 3 bladzijdes) 3 euro meer te kosten, redelijk als je niet heel veel extra pagina’s maakt. Alles ingevoerd en toen besteld; altijd een heerlijk gevoel na zo intensief bezig te zijn geweest met foto’s uitzoeken & toevoegen en opmaken (ook al deed het systeem deze keer het meeste werk).

De bezorging

Binnen 2 dagen kreeg ik bericht dat mijn fotoboek verzonden was en de volgende dag lag het boek, stevig verpakt en zonder kleerscheuren, op de mat. Supersnel dus!

Het resultaat

Voor me ligt een heel mooi fotoboek van Fotofabriek.nl. De omslag is ondanks melding van matige kwaliteit uitstekend gelukt. De bladzijdes zijn lekker dik en glanzen enorm. Door gebruik van het sjabloon zitten alle foto’s perfect tegen elkaar aan. De 4 verschillende kaders van Instagram naast elkaar geven een heel mooi effect.

Het boek is heel netjes en stevig gebonden. Omdat de pagina’s lekker dik zijn vallen ze wel snel weer dicht, volgende keer zal ik daarom de lay-flat optie proberen. Wegens gebruik van I-Phone camera en filters van Instagram zijn de foto’s van zichzelf niet altijd helemaal scherp. Dat is in het boek uiteraard ook te zien, maar is in deze opzet helemaal niet storend.

Fotofabriek fotoboek binnenkant

Conclusie

Het boek is, ook zonder extra opties, wel iets duurder dan ik gewend ben. De kwaliteit is echter uitstekend en het systeem biedt vele gemakken.  Ook heb ik een mooi online album erbij die ik met iedereen kan delen!

Alles bij elkaar kan ik een fotoboek laten maken bij fotofabriek.nl zeker aanraden. Leuke meevaller is de welkomstkorting van € 7,50 voor nieuwe klanten.

Voor Babytijd.com heb ik van Fotofabriek.nl hun fotoboek service mogen testen.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.