Besparingstips, hou de baby uitgaven in de hand

Hoe je het ook wendt of keert, een kind krijgen (en hebben!) blijft een dure bedoening. Uiteraard wil je het beste en het leukste voor je kind, maar dat HOEFT allemaal niet zoveel te kosten. Hierbij enkele tips die je wellicht kunnen helpen de kosten in de hand te houden.

Algemeen besparen

 • Het is niet nodig om alles direct in een keer aan te schaffen. Spreid je aankopen, zo kan je ook gedurende enkele maanden koopjes en aanbiedingen in de gaten houden. Zo komt er beurzen (o.a. de negenmaandenbeurs), een zomer of winter uitverkoop of de Mega Mazzeldagen (Prenatal) waar je spullen met korting kan krijgen.
 • Zoek van te voren op internet naar meningen van moeders. Soms lijken artikelen handig en leuk, maar zijn in werkelijkheid helemaal niet zo bruikbaar. Dan kan je die misschien maar beter niet kopen, scheelt je weer wat euro’s.
 • Schrijf je in voor alle gratis babydozen/ producten die je kunt krijgen. Met de blije doos ben je in ieder geval al een speentje en een pakje Pampers rijker.
 • Bedenk dat wat je koopt, je ook weer kan verkopen!
 • Als er de mogelijkheid bestaat, kun je altijd bij vrienden tijdelijk dingen lenen.
Besparen op kleertjes

 • Als mensen erachter komen dat je zwanger bent krijg je ongetwijfeld stapels kleren aangeboden, nieuw of tweedehands. Je hoeft dus echt geen grote hoeveelheden kleertjes in te slaan. Wil je nou echt alleen (nieuwe) kleertjes die je zelf hebt uitgezocht? Zet het op een subtiele manier op het geboortekaartje zodat je dingen krijgt waar je wel wat aan hebt.
 • Baby’s dragen sommige kleertjes echt een enkele keer. Tweedehands babykleding is dus vaak lang niet zo afgedragen als ‘gewone’ tweedehands kleding. Ga eens kijken op internet of in speciale tweedehandsboetiekjes. Wie weet zitten er hele leuke, bijzondere dingen tussen voor een leuk prijsje.
 • Op internet kun je veel merkkleding voor een veel kleiner bedrag kopen dan in de winkel. Soms gaat het om een oudere collectie, maar maakt het werkelijk uit?
 • Babykleding kun je natuurlijk ook zelf maken. Dit hoeft niet altijd veel goedkoper te zijn, maar met patronen kun je meerdere keren doen en er zijn altijd wel leuke winkeltjes met goedkope lapjes stof.

Babykamer goedkoop inrichten

 • Een babykamer kun je heel goed tweedehands kopen, Marktplaats staat er vol mee. Een nieuwe kamer kost vaak enorm veel geld en hierdoor bespaar je een hele hoop.
 • Bij de Ikea hebben ze hele leuke meubels die je kunt gebruiken voor de babykamer. Je hoeft niet perse de standaard babykamer te nemen (hoewel vaak het goedkoopste) maar met een beetje zoeken en meten vind je leuke meubels die mooi bij elkaar passen. Denk aan een (grote) ladekast als commode en een willekeurige kast die er mooi bij kleurt. Past vaak nog meer in ook en kun je later ook nog voor jezelf gebruiken.
 • Je kunt voor je pasgeboren kindje een ledikant of een wiegje gebruiken. Hoewel heel schattig zo’n wiegje, binnen een aantal maanden heb je toch een ledikantje nodig waar hij veilig in kan slapen. Je kunt overwegen of je niet genoeg hebt aan alleen een ledikantje.
 • Het stofferen van de babykamer kan enorm veel geld kosten. Vooral leuk behang kan je een vermogen kosten. Misschien kun je een zelfde soort effect wel bereiken met leuke muurstickers (evt. ook bij de Ikea). Hier vind je leuke muurstickers; Bol.com, stickers met naam van Bulbby. Als je wat langer geduld hebt kun je ook overwegen bij AliExpress te kopen. Ook kun je zelf een muurtekening maken, mooi en uniek! Ben je niet zo crea? Laat van foto’s of afbeeldingen mooie canvasdoeken maken. Dit hoeft tegenwoordig helemaal niet zo duur meer te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij Bestecanvas.nl.

Verzorgingsproducten

 • Een badje, en met name een tummytub is eigenlijk maar een dure uitvoering van een emmer of gootsteen. Als dit handig is in jouw huis kun je overwegen deze te gebruiken.
 • Een kraampakket wordt vaak gratis door de verzekeraar geleverd. Dit is echter niet altijd het geval, sla de polis er eens op na. Als je het pakket zelf moet kopen; ga na wat er precies in een kraampakket zit, losse onderdelen kopen is vaker veel goedkoper. Ook worden er vaak delen van kraampakketten gratis, of voor zeer weinig geld op internet aangeboden, hou dit in de gaten.

Besparen op babyvoeding

 • Daar komt ie weer, maar borstvoeding blijft natuurlijk de goedkoopste voeding voor je baby de eerste maanden.
 • Het zou zomaar kunnen dat je geen borstvoeding kunt of wil geven (wat natuurlijk jouw goed recht is!) Bedenk bij de nummer 1 melk wat jouw kindje nodig heeft. Als er allergie in de familie voorkomt kun je het beste hypoallergene melk geven, bespaar hier niet op. Er zijn overigens ook huismerk melkpoeders. Ga na op internet wat ouders vinden van de verschillende soorten melk. Wellicht is de melk van de drogist even goed als een duurder merk. Nummer 1 melk zal echter nooit in de aanbieding zijn. Wettelijk is het verboden om reclame te maken voor flesvoeding (nummer 1). Bij opvolgmelk (nummer 2) kun je wel gaan letten op aanbiedingen.
 • Potjes zijn misschien wel makkelijk, maar goedkoop zijn ze niet. Je kunt heel makkelijk zelf het eten van je baby maken. Pan, staafmixer en wat verse ingrediënten en je hebt voor een paar dagen eten in de vriezer. Eventueel kun je nog wat boekjes kopen met tips en recepten.
 • Maar wil je wel potjes gebruiken, die zijn geregeld in de aanbieding. Hou bij supermarkten en drogisten de aanbiedingen in de gaten en koop als de aanbieding goed is een lekkere voorraad in. Check de houdbaarheid, maar die is vaak lang genoeg.
 • Laat je kindje, mits je niet te zout, gekruid of pittig eet, mee-eten met de pot wanneer dit mag.

Besparen op vervoer

 • Een Maxi-cosi is vaak noodzakelijk. Er zijn echter meerdere merken nr. 0 stoelen. Ga na of de duurdere stoelen echt wel beter zijn dan de goedkopere. Beknibbel echter niet op veiligheid. Je moet wel zeker zijn dat de autostoel die je kiest ook daadwerkelijk je baby beschermt tegen een ongeluk.
 • Hoewel het internet vol staat met advertenties van maxi-cosi’s, kijk uit met de aanschaf van tweedehands stoeltjes. Je moet er 100% zeker van kunnen zijn dat er niks mis is met de stoel en er nooit een ongeluk mee is gebeurt. Als dat wel het geval is wordt geadviseerd de stoel te vervangen. Als je zeker kan stellen dat de stoel goed is, dus van familie of een kennis, kun je een tweedehands stoel gebruiken. Let echter wel op dat hij niet te oud is en nog aan de huidige standaarden voldoet.
 • Er zijn zoveel soorten kinderwagens variërend in alle prijsklassen. Het is heus niet nodig om een Bugaboo aan te schaffen, voor honderden euro’s minder heb je een minstens zo goede wagen.
 • Aan het begin van een nieuw jaar komen fabrikanten met de nieuwe lijn kinderwagens. De wagens van het jaar daarvoor kun je dan vaak een stuk goedkoper vinden.
 • Accessoires als regenkappen, parasols en voetenzakken zijn van een merk kinderwagen vaak enorm duur. Ga eens bij de HEMA kijken, daar heb je ze ook, zelfde functionaliteit, lagere prijs!
 • Een kinderwagen kun je prima tweedehands aanschaffen, ook de Bugaboo, Marktplaats staat er vol mee.
 • Heb je überhaupt wel een kinderwagen nodig? Als je van plan bent je kindje te dragen (in een draagzak/ draagdoek) misschien niet. Bevalt dit niet, dan kun je altijd nog een wagen aanschaffen.

Heb je nog meer tips? Schrijf een reactie en goede tips worden geplaatst in dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top