Voorkeurshouding Julia

Wat te doen tegen een voorkeurshouding

Wat is een voorkeurshouding?

Omdat het slapen op rug tegenwoordig wordt aangeraden (vanwege wiegendood) hebben we vaker te maken met een voorkeurshouding van het hoofd. Oftewel baby’s die hun hoofd meer naar één bepaalde kant houden/leggen. Normaal zou het hoofd even makkelijk naar links als naar rechts moeten kunnen draaien.

Wat is er slecht aan?

Een voorkeur naar links of naar rechts kan leiden tot een schedeltje die aan de voorkeurskant afgeplat raakt. Dit kan bij pasgeboren baby’s makkelijk gebeuren omdat de schedel nog zacht is. Als de schedel eenmaal afgeplat raakt wordt het steeds lastiger voor de kleine om het hoofd naar de andere kant te draaien.

Naast dat een scheve schedel er natuurlijk niet zo mooi uitziet kan het ook tot problemen in de motorische ontwikkeling leiden, omdat de baby slechts eenzijdige bewegingen maakt. Een voorkeurshouding is dus duidelijk iets waaraan je snel iets moet (laten) doen.

Wat kan ik er zelf tegen doen?

Probeer te stimuleren dat je kindje volle draaibewegingen maakt met het hoofd en ook op de niet voorkeurskant gaat liggen. Dit vergt van ouders soms ook wat aanpassingen aangezien je vaak al gewend bent geraakt aan bepaalde posities en handelingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de plek op het aankleedkussen of de manier hoe je de kleine met je mee draagt.

Enkele tips om een voorkeurshouding af te ‘leren’ of te voorkomen:

  • Zet het bedje dusdanig in de kamer dat je kindje op de andere kant van het hoofdje moet liggen om naar de zon/ het licht te kunnen kijken. Vaak neigen baby’s naar de kant van het licht te gaan liggen.
  • Als je baby in slaap is gevallen op de voorkeurskant probeer dan voorzichtig, zonder druk uit te oefenen het hoofdje naar de niet-voorkeurskant te draaien.
  • Als je bij je kindje blijft kun je hem/haar af en toe op de andere zij leggen of zelfs op de buik. Dit is tevens goed voor het trainen van de nek.
  • Draai het aankleedkussen zo dat je kindje de andere kant op moet kijken om je aan te kijken.
  • Houdt bij de voeding je baby eens in een andere positie. Bij borstvoeding gebeurt dit vaak automatisch.
  • Draag de baby aan de andere kant zodat het hoofdje aan de andere kant ondersteund moet worden.
  • Draai de box of wipstoel zodat de kleine naar de niet- voorkeurskant moet draaien om naar het licht en/ of interessante dingen te kijken.

Medische hulp

Soms is het nodig om hulp van een professional in te roepen. Een kinderfysiotherapeut of osteopaat kan jou en je kind begeleiden om van de voorkeurshouding af te komen.

In dit artikel vind je nog enkele tips die ik kreeg van een kinderfysiotherapeut.

Soms wordt ervoor gekozen om de afgeplatte schedel te corrigeren door middel van een redressiehelm. Een redressiehelm krijgt een kind vaak als het tussen de 6 en 9 maanden oud is als de schedelnaden nog niet geheel gesloten zijn.

Meer informatie over een voorkeurshouding vind je o.a. op de website Wza.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top